SRAC - Lider pe piata nationala de certificare!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 29-03-2024 14:20:02
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 252 - Iunie 2007


  • 1. Anunturi

    2. Actiuni

    3. Cunoasterea este puterea

    4. Din alte surse

    IMPORTANT!

    10-14.09.2007
    - Curs de pregatire pentru „Verificatori de proiecte si experti tehnici in instalatii”.
    Cursurile sunt organizate de SIEAR in colaborare cu AIIR pentru urmatoarele domenii:

    - Instalatii sanitare (Is);
    - Instalatii gaze petroliere si lichefiate (Ig);
    - Instalatii de incalzire centrala (Ii);
    - Instalatii de ventilare si climatizare (Iv);
    - Instalatii electrice (Ie).

    Cursurile se desfasoara pe parcursul a 5 zile cate 6 ore/zi.
    Cursantii primesc in functie de domeniul solicitat brosurile cu criteriile de performanta pentru instalatiile: Is, Ig, Ii, Iv respectiv Ie. In afara de acestea, toti cursantii primesc urmatoarele:
    - Regulament de verificare si expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor;
    - Brosura „Atestarea verificatorilor de proiecte si expertilor pentru instalatii”;
    - Extras din legislatia referitoare la verificatorii de proiecte si expertii tehnici.

    Director curs: conf. dr. ing. Nicolae Ivan
    tel.: 021-2524280/135; 0721/932632 n_ivan@instal.utcb.ro.
    Alte informatii si inscrieri la

    Secretar curs: teh. Cornelia Popovici
    tel.: 021-2524280/136; 0723/384534
    Inscrierile se fac pana la 11.06.2007. Membrii AIIR si SIEAR beneficiaza de o reducere a costului cursurilor de pana la 20%.

    1. Anunturi

    1. Rugam membri SIEAR ca in perioada urmatoare sa trimita articole pentru manifestarile la care participa SIEAR ca organizator sau colaborator precum si pentru revistele “Electricianul” si “Masurari si Automatizari”.
    Actiunile mai importante la care participa SIEAR si in care sunt necesare articole sunt:

    12-15.09.2007 - Simpozion SIEAR in cadrul Evenimentului “International Electric & Automation Show (IEAS) 2007-Editia a 3-a” de la Palatul Parlamentului. Organizator: DK-EXPO.
    Detalii la Tel. +40 210-3272452, Fax. +40 210-3272454 si la www.ieas.ro, www.dk-expo.ro, office@dk-expo.ro.

    17-20.10.2007 - A 42-a Conferinta Nationala de Instalatii. A 42-a Conferinta de Instalatii Electrice si Automatizari - Sinaia 2007.
    Organizatori: AIIR, SIEAR, ACESA, UTCB-FI, MTCT, SORPINC, SOROPA, AGFR, GIT, ARTECNO.

    26-27.11.2007 - Simpozion SIEAR - Catedra Electrotehnica (Facultatea de Instalatii-UTCB) in cadrul celei de A XIV-a Conferinta a Facultatii de Instalatii din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, cu tema: "Eficienta, confort, conservarea energiei si protectia mediului. Termodinamica si transferul de caldura. Instalatii termo-hidraulice, de protectie a mediului si de protectie impotriva incendiilor. Electrotehnica, iluminat, instalatii electrice si automatizari".
    Organizatori: UTCB-Facultatea de Instalatii, AIIR, SIEAR, CNRI, SORPINC, AGFR, SOROPA.
    Articolele pentru cele doua Simpozioane, pentru Conferinta de la Sinaia si pentru cele doua reviste se trimit prin e-mail la adresa: cionescu@instal.utcb.ro.
    Termen: 31.07.2007.

    2. O companie din Italia organizeaza anual, „Seminarul Emergency Day” in Italia, China, India si din acest an si in Romania. De organizarea Seminarului in Romania se ocupa ECAS TRADE, iar din partea asociatiilor, SIEAR ofera patronatul pe parte de Instalatii Electrice. In anul 2007, seminarul are loc in data de 27 septembrie. In anul 2008 se prevede ca seminarul sa aiba loc in Bucuresti dar si in mai multe localitati din tara. Reprezinta SIEAR in aceasta actiune prof. dr. ing. Serban Lazar - Prodecan, Facultatea de Instalatii-UTCB, Vicepresedinte SIEAR Filiala MIT.

    3. Site-ul SIEAR de la infiintare si pana la 1 iunie 2007 a inregistrat un numar de peste 31000 de vizitatori. In lista noastra de e-mail s-au inscris la buletinul SIEAR aproape 1000 de useri. De asemenea avem peste 30 de useri inregistrati pe FORUM-ul SIEAR. Vom continua sa va oferim cele mai noi informatii din domeniul instalatiilor electrice si al automatizarilor. Fiti alaturi de noi!

    2. Actiuni

    903. 31.05-3.06.2007 - Aspecte de la Standul SIEAR de la CAMEX Tg. Mures, organizat de Dir. Marketing ing. Manuela Draghicescu, se pot vedea pe site-ul SIEAR: www.siear.ro/biblioteca.php la Sectiunea Biblioteca poz. 20 - Alte actiuni SIEAR, sau la adresa: www.siear.ro/album07.php.

    3. Cunoasterea este puterea

    Univers Ingineresc nr. 11(393)/2007

    - Acad. Marius Sabin Peculea “Parintele” apei grele romanesti.
    - A luat fiinta Comitetul Roman pentru infrastructurile cercetarii – CRIC.
    - Romania la cea de a 35-a editie a Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor noi – Geneva, 2007.
    - Prof. univ. dr. ing. Radu Priscu (1921-1987) - Unul dintre cei mai remarcabili constructori de baraje din lume.
    - Pregatire pentru viitor in domeniul IT&C.

    Buletin ARACO nr. 14/15-2007

    - Oferta educationala a MECT.
    - Retele scolare pentru formarea profesionala initiala.
    - Scolarizarea maistrilor.
    - Unitati de invatamant modernizate.
    - Protocol de colaborare intre ARACO si MECT.
    - Oferta Casei de Meserii a Constructorilor.

    Genesys Newsletter nr. 24/2007

    Citrix GoToMeeting - solutia de conferinta online pentru IMM-uri. Pentru multi oameni de afaceri calatoria este o parte inevitabila a programului de lucru. Intrevederile cu clientii sau colaboratorii localizati in diferite parti ale tarii sau ale lumii de multe ori sunt vitale pentru finalizarea unei afaceri.

    4. Din alte surse

    - "LukOil va livra, de la 1 iulie, pe piata romaneasca, motorina cu un continut de 2% biodiesel, dupa ce a semnat un contract de achizitie biocomponent de la Bioromoil Braila", a declarat joi, agentiei NewsIn, directorul general al Petrotel - LukOil, Igor Fedorinov.

    - Compania RomReal, inregistrata in insulele Bermude de investitori norvegieni si destinata investitiilor imobiliare din Romania, a cumparat 30.000 de metri patrati de teren in statiunea Mamaia pentru 12,3 milioane euro, unde va investi 50 milioane de euro pentru constructia a 1.000 de apartamente. Valoarea de vanzare a proiectului este estimata la 85 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al dezvoltatorului. Aceasta este o achizitie strategica pentru companie si reprezinta o oportunitate extraordinara de dezvoltare in una dintre cele mai atractive regiuni din Romania, se precizeaza in comunicat.

    - Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a anuntat ca a fost initiat un studiu de prefezabilitate pentru realizarea unui drum expres intre orasele Craiova si Galati. "Vrem sa facem acest studiu pe un drum expres care va lega Craiova de Galati si care va cuprinde o axa de noua localitati. Este o axa economica extrem de importanta, care va duce la dezvoltarea oraselor prin care va trece", a spus Orban. Pentru inceput, studiul va viza tronsonul Craiova-Pitesti.

    - Profit de 74% pe Electroputere in numai patru zile. Capitalizarea companiei a crescut saptamina trecuta cu 7 milioane de euro. Cea mai buna performanta a saptaminii trecute la Bursa de Valori Bucuresti a fost inregistrata de catre Electroputere Craiova, actiunile companiei atingand, pentru patru zile consecutive, cresterea maxima admisa intr-o zi la bursa - 15%. Evolutia pozitiva de 74,09% a venit pe fondul anuntului conform caruia Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a selectat compania Al-Arrab Contracting Company Ltd. in vederea privatizarii Electroputere Craiova. Conform unor surse din AVAS, compania saudita va prelua pachetul de 62,8% detinut de AVAS pentru 2,3 milioane de euro, insa valoarea totala a tranzactiei se ridica la circa 120 de milioane de euro, incluzand plata actiunilor, investitii, capitalul de lucru, precum si preluarea datoriilor Electroputere, evaluate la circa 60 de milioane de euro. Tarifele mici practicate de producatorii de ATV-uri, reducerea taxelor vamale de la 30% la 10% si dorinta de a fi in pas cu moda au facut ca solicitarile pentru acestea sa se dubleze. Incasarile vor ajunge la suma de 50 de milioane de euro. ATV-urile (All Terain Vehicle) sunt vehicule mici, cu patru sau sase roti, ce pot fi utilizate de una sau doua persoane. Datorita formei, marimii, precum si a accesoriilor cu care pot fi dotate, aceste masinute pot fi utilizate pentru diverse activitati in agricultura, gospodarie, turism etc. Vehiculele sunt construite astfel incat sa treaca prin mlastina, noroi, nisip, pe carari de munte sau prin zapada, putand fi astfel utilizate pe tot parcursul anului. Mai mult, exista modele pentru conducerea carora nu este necesara detinerea de permis sau inmatricularea vehiculelor

    - In prezent se inregistreaza progrese mari pe piata vehiculelor amfibie modele noi fiind lansate constant. Cu toate acestea niciun concept amfibie nu a ajuns pana in faza de productie. Britanicul Neil Jenkins si neo-zeelandezul Alan Gibbs au dezvoltat acum cativa ani un vehicul amfibie botezat Aquada. Dupa indelungi dificultati financiare Aquada va intra in productie si va avea si o veersiune militara care se va numi Aquaski. Potrivit celor doi creatori, vehiculul amfibie a costat peste 100 de milioane de dolari si a insumat peste un milion de ore de munca.

    - NEVIS, un motor revolutionar in 2 timpi (StiriAuto). Revistele de specialitate anunta o noua era pentru motorul cu combustie interna. Sub numele de NEVIS (New Exhaust Valve & Intake Sistm) este prezentat un propulsor in doi timpi cu un randament de doua ori mai bun decat la motoarele de ultima generatie.

    - Un intreprinzator austriac a organizat o noua demonstratie pe ruta de linie ferata ingusta. Mocanita s-a aflat iarasi din nou pe sine la Abrud, într-o noua demonstratie ca nu vrea sa moara. De fapt, a fost vorba de mai mult. A fost vorba despre o demonstratie ca trenul pe linie de cale ferata ingusta poate circula cel putin o data pe saptamana, în scop turistic, între Abrud si Campeni. În premiera, au fost organizate curse demonstrative în doua week-enduri consecutive, respectiv duminica trecuta, si în urma cu o saptamana.

    - Mall cu reduceri pe autostrada Bucuresti-Pitesti. Romania va gazdui primul centru comercial cu peste 100 de magazine, unde se vor vinde haine, incaltaminte si accesorii mai ieftine cu 30%. La 20.06.2007 s-a dat startul la proiectul care va gazdui primul outlet centre din tara, Fashion House Outlet Centre, unde branduri celebre vor vinde haine, incaltaminte si accesorii cu 30% mai ieftin decat in magazinele obisnuite. (Cotidianul)

    - Dell a devenit primul producator care a lansat pe piata un laptop ce utilizeaza memorie flash in locul unui hard drive. Insa si alti producatori se vor alatura Dell inainte de sfarsitul acestui an, utilizand in produsele lor tehnologia Solid State Disk (SSD).

    - Peugeot (PSA) si producatorul de componente auto Valeo sunt proprietari peste un nou proiect din zona 'verde'. Cele doua companii au cumparat proiectul si masina electrica BlueCar, model care foloseste energia electrica pentru propulsie. In cartea sa tehnica este stipulat ca poate merge 200 de km cu un 'plin' de curent si ca, in aceste conditii, poate rula cu maxim 125 de km/h. Puterea dezvoltata de motorul electric se ridica la 50 de kW, adica aproximativ 65 de CP. Putere echivalenta cu cea a propulsorului diesel montat sub capota popularului nostru Logan.

    - Comisia de negociere pentru atragerea investitorilor la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda (CNE) va solicita depunerea ofertelor angajante pana la 10 august, urmand ca analiza documentelor si selectia investitorilor sa aiba loc pana la 29 octombrie.

    - "Hidroelectrica va lansa, la inceputul saptamanii viitoare, anuntul de scoatere la vanzare a 16 microhidrocentrale, decizie stabilita intr-o intalnire a reprezentantiilor companiei cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Luni (n.r. - 25 iunie) vom demara procedurile de lansare la privatizare pentru cele 16 microhidrocentrale', a declarat directorul general al Hidroelectrica", Traian Oprea.
    "Privatizarea unitatilor de producere a electricitatii, evaluate la circa sase milioane de euro, a fost amanata de mai multe ori, procesul fiind anuntat inca din toamna anului trecut. Mai multe companii, printre care Enel - Italia, E.ON - Germania, CEZ - Cehia, Iberdrola - Spania, Verbund - Austria, Luxten, Electromagnetica si Romelectro sunt interesate sa participe la privatizarea celor 16 microhidrocentrale"
    , a declarat, recent, Traian Oprea.

    - Petrom si-a anuntat ieri intrarea pe piata producatorilor de energie electrica prin construirea unei centrale electrice pe gaze. Compania petroliera va construi centrala pe un teren apartinand Rafinariei Petrobrazi, iar valoarea proiectului, incluzand si costurile cu infrastructura, este de 500 milioane de euro. Centrala va avea o capacitate de 860 MW si va fi alimentata cu gaze naturale prin conductele Transgaz. Pentru consumul propriu, Petrom va folosi 20% din capacitatea centralei, iar energia produsa se va duce in rafinarii, exploatare si productie. Restul de energie va ajunge in sistemul national de electricitate. Constructia centralei va incepe in 2008, iar aceasta va incepe sa furnizeze electricitate in sistem pana la sfarsitul anului 2010. Werner Schinhan, director executiv adjunct al Petrom, a declarat ca multe dintre capacitatile actuale de generare sunt invechite si vor fi inlocuite de altele mai putin poluante, cu emisii de carbon mult reduse.

    - Intel va elimina plumbul din procedeul de fabricare a cipurilor viitoare si il va inlocui cu un aliaj de cositor, argint si cupru care are consum redus de energie electrica, ceea ce va simplifica reciclarea componentelor electronice.

    - CD-ul împlineste 25 de ani de cand a fost lansat pe piata muzicala europeana. Prima trupa care a riscat si a recurs la acest format a fost ABBA. Cu un sunet net superior vinilului si cu o capacitate de stocare mult mai mare, micul compact disc a facut furori înca de la lansare, în 1982. CD-ul a schimbat complet modul de ascultare a muzicii în lumea întreaga, si totodata a deschis drumul spre tehnologia digitala. Desi CD-ul este, la ora actuala, formatul cel mai utilizat în domeniu, DVD-ul a intrat tare pe piata. Si nici nu e de mirare pentru ca poate stoca de 80 de ori mai multe piese decat CD-ul.

    - Puteti desface centurile si deschide telefonul mobil – acest mesaj l-ati putea auzi în avion destul de curand. Mai precis, din septembrie. Convorbirile telefonice, mesajele scurte si pe Internet vor fi permise numai pe avioanele care au montat la bord sistemul ce permite folosirea telefonului mobil.

    - Chinezii muta la propriu muntii din loc, pentru Olimpiada din 2008. Autoritatile de la Beijing vor sa construiasca o autostrada pe un versant al muntelui Everest. In acest fel, va fi facilitata calatoria tortei olimpice pe cel mai inalt munte al Terrei. Torta olimpica va strabate o distanta de 137.000 de kilometri, cea mai lunga din istorie, pe cinci continente si muntele Everest. Pentru constructia autostrazii, lunga de 108 kilometri, va fi nevoie de aproape 20 de milioane de dolari.

    - Enel se afla pe lista potentialilor investitori pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Comisia de negociere pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda trebuie sa analizeze ofertele si sa stabileasca lista investitorilor pana in data de 29 octombrie 2007, urmand ca pana la 31 martie 2008 sa fie inregistrata compania de proiect, potrivit planului de actiuni al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Realizarea unitatilor trei si patru de la Cernavoda presupune fonduri de investitii de peste 2,2 miliarde de euro. Fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW.









    Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

    © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări