SRAC - Lider pe piata nationala de certificare!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 29-06-2022 20:08:30
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 262 IN MEMORIAM - Septembrie 2007
 • Profesorul universitar dr. ing. Constantin IONESCU, presedintele Societatii de Instalatii Electrice si Automatizari din Romania (SIEAR), a incetat din viata la data de 20 august 2007, la Spitalul Fundeni din Capitala.

  A plecat dintre noi nu numai un coleg si prieten, a plecat un OM in adevaratul sens al cuvantului, poate cel mai bun dintre noi.  Constantin IONESCU s-a nascut la Constanta, la 1 aprilie 1934. In orasul natal a absolvit in 1952 Scoala Medie de Lucrari Hidraulice, devenind tehnician. In 1963 absolvea Facultatea de Instalatii si Utilaj din Institutul de Constructii Bucuresti (ICB), astazi Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB). In perioada 1963-1970 a fost inginer sef si apoi director al Grupului de Santiere pentru Instalatii Electrice si Automatizari. Cele mai importante lucrari la care a participat au fost cele de instalatii electrice si automatizari de la fabricile de ciment din Cernavoda, Medgidia si Tg. Jiu, de la fabrica de geamuri si uzina de sarma din Buzau, de la Laminorul Braila, Uzina Republica Bucuresti, Combinatul de articole tehnice din cauciuc si Argeseana Pitesti.

  Din 1965 a fost cadru didactic asociat la Catedra de Electrotehnica, iar din 1970 asistent titular prin concurs. Parcurge apoi, prin concurs toate treptele universitare. In 1982 devine profesor universitar la aceeasi catedra din facultatea pe care a absolvit-o si a indragit-o. In 1974 a obtinut titlul de doctor inginer.

  In acelasi an efectueaza o specializare de doua luni in Germania, la Universitatile Tehnice din Műnchen si Charlottenburg-Berlin.

  Este prezent permanent in viata catedrei si a facultatii. Astfel, in perioada 1972-1978 este prodecan si apoi in perioada 1978-1986 este decan al Facultatii de Instalatii. Intre 1986-1990 este prorector al Institutului de Constructii Bucuresti (astazi UTCB).

  Din 1990 pana in anul 2000 este seful Catedrei de Electrotehnica din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

  Deasemenea, din 1972 pana in 2000 este membru al Consiliului profesoral al Facultatii de Instalatii si membru al Senatului universitatii.

  Din anul 1990 este numit conducator stiintific de doctorat in domeniul “ingineriei electrice”. Este membru al American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers Inc. (ASHRAE) din 1995 si a participat la Conferintele acestei asociatii de la Chicago (1995, 1999), San Francisco (1998), Atlanta (2000) si Cincinnati (2001). Singur autor sau in colaborare cu alti colegi a participat la elaborarea a 39 de manuale, cursuri universitare, indrumatoare de laborator si de proiectare, carti de specialitate; 187 de articole in reviste si materiale de specialitate; 93 de comunicari stiintifice la diverse conferinte si simpozioane de specialitate. Dealungul timpului a fost autor sau coautor la 143 de contracte de cercetare stiintifica sau de proiectare, la sapte inovatii si o inventie.

  In cadrul activitatii didactice a condus activitati de laborator la disciplinele “electrotehnica” “automatizari” si “instalatii electrice”. A condus proiecte de an si de diploma la “instalatii electrice” si “automatizari”. A predat cursurile de “masini electrice”, “actionari electrice”, “masurari” si “automatizari” la facultatile de “Instalatii” si “Utilaj Tehnologic” din cadrul UTCB.

  La Facultatea de Robotica si Calculatoare a Universitatii Titu Maiorescu a predat cursul de “teoria sistemelor automate”, iar la Facultatea de Pompieri a Universitatii Alexandru Ioan Cuza a predat cursul de “automatizari”.

  A avut o contributie importanta in colectivele de instalatii electrice si automatizari ce au participat la lucrarile de proiectare si cercetare pentru realizarea de centrale termice, statii de pompare si de hidrofor, pompe de caldura, instalatii solare si de utilizare a apelor geotermale, recuperatoare de caldura si proiecte tip pentru diferitele tipuri de instalatii pentru cladiri.  Profesorul universitar dr. ing. Constantin IONESCU a adus contributii valoroase in cercetarea stiintifica din domeniile: reglarii turatiei motoarelor electrice ce antreneaza pompe si ventilatoare; introducerii studiului si utilizarii automatelor programabile; in informatizarea domeniului de instalatii electrice si automatizari pentru cladiri.

  Cele mai multe din temele de cercetare au fost realizate in cadrul programelor nationale INVENT, CALIST, AMTRANS si VIASAN.

  Din anul 1990 este vicepresedinte al Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR). In 1992 initiaza si fondeaza Societatea de Instalatii Electrice si Automatizari din Romania (SIEAR), al carui presedinte este din 1992. Societatea profesionala SIEAR s-a implicat activ, prin membrii sai si in special prin efortul si initiativa profesorului Constantin IONESCU, in realizarea de noi norme de proiectare, executie si exploatare din domeniu, norme aliniate, in mare masura, la normele europene. Prin efort si daruire, presedintele SIEAR, profesorul Constantin IONESCU, a facut ca societatea sa aiba 14 filiale in toata tara.

  Din 1992 si pana in prezent SIEAR a participat activ la organizarea conferintelor anuale ale specialistilor de instalatii de la Sinaia.

  Profesorul universitar dr. ing. Constantin IONESCU a facut parte din Comitetul tehnic de certificare a sistemelor de management a calitatii (SRAC), a fost membru al Comisiei pentru reglementari tehnice a MTCT, membru permanent al Comitetului tehnic pentru agremente tehnice in constructii, aparate, echipamente si procedee pentru instalatiile electrice si de automatizari. A fost membru al Comisiei tehnice pentru atestarea verificatorilor de proiecte si expertilor tehnici pentru incendii si vicepresedinte al Comisiei tehnice pentru atestarea verificatorilor de proiecte si expertilor tehnici pentru specializarea “Ie” – instalatii electrice.

  De la infiintarea revistelor stiintifice “Electricianul” si “Masurari si automatizari” a fost consultant tehnico-stiintific contribuind la calitatea stiintifica a materialelor publicate.

  A primit diplome de onoare si de excelenta din partea: AIIR, SORPINC, TIAB, IPA, CSESPI, UTCN, CNRI, CNR-CME, UTCB-Facultatea de Instalatii, etc.

  A desfasurat o activitate deosebita in organizarea conferintelor anuale ale specialistilor din domeniul instalatiilor. AIIR-ul i-a acordat diploma de onoare si medalia aniversara la a 30-a si respectiv a 40-a conferinta. In toata activitatea pe care a depus-o a dat dovada de o corectitudine deosebita.  S-a daruit muncii didactice, de cercetare si activitatilor sociale in care a fost antrenat. Avand un talent pedagogic inascut s-a facut iubit si apreciat de colegii de catedra, de specialistii din domeniu, de studenti.

  In tot ce a facut a fost pentru colegi un model de urmat. Devotat in tot ceea ce a intreprins, sensibil la tot ce-l inconjura, discret in relatia cu colegii dar totdeauna primul care intindea o mana de ajutor celui care avea nevoie.

  A fost un sot, tata si bunic la fel de cald si devotat, avand un adevarat cult al familiei.

  Cuvintele sunt mult prea sarace pentru a reda calitatile de OM ale profesorului Constantin IONESCU.

  Prin plecarea sa dintre noi, am pierdut cu totii un coleg si un prieten adevarat.

  Fie ca viata lui sa ramana o pilda pentru toti cei care l-au cunoscut.  Adio, dragul nostru coleg si prieten.

  DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA.

  Colegiul director al Societatii de Instalatii Electrice si Automatizari din Romania.
  Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

  © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări

 
Utile
Buletine SIEAR
Ultimele stiri