SRAC - Lider pe piata nationala de certificare!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 29-06-2022 20:29:26
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 185 - Mai 2006


 • 1. Anunturi

  2. Actiuni

  3. Teme supuse discutiei

  4. Cunoasterea este puterea

  5. Din alte surse

  1. Anunturi

  1. 12-16.06.2006 Curs de pregătire intensivă pentru „VERIFICATORI PROIECTE SI EXPERTI TEHNICI” în domeniul instalațiilor. Cursurile sunt organizate de SIEAR în colaborare cu AIIR. Cursanții primesc în funcție de domeniul solicitat broșurile cu criteriile de performanță pentru:

  - Is (Instalații sanitare);
  - Ig (Instalații gaze și petroliere lichefiate);
  - Iî (Instalații încălzire centrală);
  - Iv (Instalații de ventilare și climatizare);
  - Ie (Instalații electrice).

  In afară de acestea toți cursanții primesc broșura „Atestarea verificatorilor de proiecte și experților pentru instalații”.

  Pe parcursul desfășurării cursului mai primesc și alte materiale informative (Extras din legislația referitoare la verificatorii de proiecte și experții tehnici; Regulament de verificare și expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuției lucrărilor și a construcțiilor; Extras îndrumător pentru atestarea tehnico-profesională a specialiștilor cu activitate în construcții etc.).

  Responsabil curs: conf. univ. dr. ing. Nicolae Ivan tel.252.42.80/135, 0721932632.

  Pentru informații și înscrieri, persoanele interesate se pot adresa la d-na Cornelia Popovici, la telefoanele: 252.42.80/136, mobil 0723384534.
  Inscrierile se fac până la data de 1.06.2006 inclusiv.

  2. 29.05-2.06.2006 Cursuri de "Masurari in acustica". Tematica abordata: Notiuni fundamentale de achizitie si prelucrare a semnalelor. Marimi fundamentale in acustica. Metode de masurare acustica. Perioada de desfasurare: 29 mai-2 iunie 2006 la Universitatea Politehnica din Bucuresti. 20 de locuri disponibile. Costul unui curs este de 1400 RON fara TVA.
  Persoane de contact: Bogdan LAZAROVICI - Enviro Consult (mobil. 0745077709; tel/fax: 021 311-8080), Daniel Comeaga - Universitatea Politehnica din Bucuresti (mobil. 0724554603).

  3. 20-21.09.2006 Al 14-lea Simpozion AAIR. Detalii la: aair@aair.org.ro.

  4. 24-25.05.2007 A 4-a Conferinta Internationala „Iluminat 2007”, Eficienta Energetica in Iluminat-UTCluj. Persoana de contact: florin.pop@insta.utcluj.ro.

  5. A aparut "Dictionar Francez-Roman" cu termeni din domeniul instalatiilor pentru constructii la Editura Orizonturi Universitare Timisoara. Autori: Doina Chis si Ioan Borza.

  2. Actiuni

  801. 4.05.2006 Intalnire MTCT, MEC si MM referitor la armonizarea observatiilor facute la NP 099 (fost ID 17). Din partea SIEAR au participat: prof. dr. ing. Niculae Mira-UTCB, dr. ing. Vasile Ramniceanu-TIAB, ing. Nicolae Geambasu-CITON, ing. Vicor Safta-PETRODESIGN.

  802. 11-12.05.2006 A XXV-a Conferinta „Stiinta Moderna si Energia „SME- 2006” organizata de AIIR-Filiala Transilvania in colaborare cu UT Cluj-Napoca Facultatea de Instalatii. Din partea SIEAR au prticipat: prof. dr. ing. Ioan Borza-Presedinte Filiala Timisoara, prof. dr. ing. Jan Ignat-Presedinte Filiala Iasi, prof. dr. ing. Constantin Ionescu-Presedinte.

  803. 11-13.05.2006 Guard Expo, organizat de CCIAT (Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara) in colaborare cu ARTS la Ccentrul Regional de Afaceri Timisoara-CRAFT. Din partea SIEAR a participat prof. dr. ing. Ioan Borza-Presedinte SIEAR Filiala Timisoara.

  3. Teme supuse discutiei

  1. Urmare propunerii Filialei Cluj-Napoca (prof. dr. ing. Virgil Maier si Mircea Chindris) de a avea o baza de date referitoare la teme de cercetare ce intereseaza domeniul instalatiilor electrice si de autoamatizare solicitam membrilor SIEAR propuneri de teme. Asemanator procedeaza ASHRAE. Temele respective ar putea conduce la Granturi, la alte tipuri de contracte de cercetare, la teme pentru teze de doctorat etc.

  2. SIEAR propune editarea lucrarii: "Ghid pentru masurarea consumurilor de energie electrica la cladiri in vederea stabilirii masurilor de crestere a performantelor enegetice." Pentru aceasta s-a intocmit urmatorul cuprins la care solicitam observatii, propuneri.

  1. Introducere. Scopul lucrării.
  2. Incadrarea clădirii (clădirilor) în zona în care se află (localitatea, sectorul, cartierul, cvartalul, strada). Specificul constructiv (arhitectura) extern (vilă, bloc etc.).
  3. Structura constructivă internă. Prezentarea și repartizarea tuturor spațiilor interioare (pe etaje, apartamente) pentru întregul imobil. Indicarea destinațiilor tuturor spațiilor și a caracteristicilor constructive corespunzătoare.
  4. Indicarea pentru fiecare spațiu a activităților care se desfășoară a echipamentelor și aparatelor (receptoarelor) consumatoare de energie electrică. Indicarea caracteristicilor electrice specifice fiecărui receptor (grupe de receptoare similare conform prospectelor tehnice de fabricație). Indicarea tuturor restricțiilor (cerințelor) pentru funcționarea normală. Influența asupra funcționării receptoarelor apropiate. Suma puterilor instalate pe fiecare spațiu și grupe de spații cuplate tehnologic.
  5. Incadrarea receptoarelor din fiecare spațiu (sau mai multe spații vecine) și participarea lor la diferite activități (economice, comerciale, școlare, sănătate, etc.) și cerințele privind cantitatea și calitatea energiei electrice.
  6. Instalațiile și schemele electrice ale acestora pentru alimentarea de la rețeaua de distribuție exterioară a tuturor imobilelor din spatiul auditat (de la cel mai apropiat post de transformare). Caracteristicile electrice ale instalațiilor respective până la tablourile de distribuție la intrarea în fiecare imobil.
  7. Schemele electrice pentru instalațiile interioare din clădire de la tablourile principale de distribuție de la intrare în imobil și caracteristicile acestora (configurații, sistem trifazat sau monofazat, modul de realizare – aparent, îngropat, secțiunea conductoarelor, materialul, etc.) până la fiecare receptor (grup de receptoare similare).
  8. Schemele și aparatele de protecție și automatizare, precum și caracteristicile acestora. Scopul instalării și cerințele pentru funcționarea normală și în caz de incidente (continuitate în alimentare, sursă de rezervă, etc.) pentru fiecare receptor sau grup de receptoare similare corespunzătoare specificului și scopurilor funcționale. Caracteristicile dispozitivelor de reglare siconducere automata a instalatiilor din cladire. Cerinte minime in functionarea acestora pentru reducerea consumurilor energetice (comunicati on-line, strategii de reglare, alarme si rapoarte, etc.). Posibilitati de integrare a sistemelor de automatizare locale aferente instalatiilor cladiri (incalzire, ventilare, conditionare a aerului, control al accesului, detectie si semnalizare a incendiului al efractiei, iluminat, lifturi, parking etc.) intr-un sistem de management tehnic al cladirii.
  9. Măsurarea mărimilor electrice și neelectrice necesare întocmirii auditului.
  10. Gospodărirea consumului de putere și energie activă pentru întreaga clădire începând cu tabloul principal de distribuție și pe fiecare spațiu sau grupe de spații în care se desfășoară activități similare sau complementare (spitale, bănci, cofetării cu laborator propriu, școli, magazine cu spații de depozitare, gospodării individuale, etc.). Curbe de sarcină, indicatori, pierderi, etc. Eficiența și monitorizarea consumurilor, consumuri specifice, randamente, optimizări, modul și tipuri de tarifare și contorizare a energiei active consumate.
  11. Gospodărirea consumului de putere reactivă în incinta clădirilor auditate, corespunzător structurilor și caracteristicilor noilor receptoare de energie electrică în fiecare spațiu sau grupe de spații (inclusiv gospodăriile individuale, casnice). Probleme privind eventual compensare a energiei electrice și de atenuare a regimurilor deformante.
  12. Probleme privind calitatea energiei electrice datorate receptoarelor din spațiile incintei auditate sau rețelei exterioare de distribuție, influența reciprocă și măsuri de rezolvare.
  13. Monitorizarea de către beneficiar (patronul clădirilor și spațiilor auditate) a tuturor problemelor privind alimentarea cu energie electrică, a eficienței consumului acesteia. Probleme de servicii și mentenanță, etc. Modul de rezolvare a acestora cu personal de specialitate propriu sau de consultanță din exterior. Data (etapa) întocmirii ultimului audit, măsurile propuse, implementarea lor și rezultatele obținute.
  14. Concluzii și măsuri rezultate din întocmirea lucrărilor de audit.
  15. Estimarea efectelor tehnico-economice.
  16. Monitorizarea implementărilor.

  4. Cunoasterea este puterea

  Instalatorul nr. 4/2006

  - Despre reabilitarea termica a blocurilor de locuinte
  - Anunt "Cursuri intensive pentru Verificatori de proiecte si Experti tehnici in domeniul instalatiilor".

  Univers Ingineresc nr. 8(366)/2006

  - Profesorul doctor docent inginer Radu Priscu
  - Workshop MedC-CNCSIS-UEFISCSU in domeniul CDI.
  - Solutii ingineresti pentru protectia litoralului romanesc.
  - Profesorul dr. ing. Zeno Gropisan.
  - Interviu cu inginerul inventator Justin Virgiliu Capra.
  - Teoria semnalelor - stiinta a vietii.

  ALARMA nr. 1/2006

  (Editia a doua). In plus fata de B181. Subsistemul de detectie si alarmare perimetrala - partea I.
  - Codul utilizator - nimic nou in domeniu. Oare?
  - Aflam de pe Net
  - Expo Security 22-25.03.2006
  - Guard Expo 11-13.05.2006

  Automatizari si Instrumentatie nr. 2/2006

  - Debitmetre cu sectiunea de masurare cu arie variabila.
  - Lansarea cartii: "Debitmetrie cu sectiune de masurare cu arie variabila".
  - Sistem de masurare a momentului incovoietor la motorul de cuplu al servovalvelor.
  - Stand pentru verificarea termorezistentelor si calculatoarelor de energie termica.
  - Avantajele folosirii invertoarelor cu control pe 3 nivele.
  - Conceptul de automatizare implementat de RADET in punctele termice.
  - ABB a lansat primul inregistrator videografic din lume cu montare in camp. Detalii la: abb.office@ro.abb.com.
  - Sistem de monitorizare vibratii pentru actionari electrice reglabile
  - Comanda la distanta pe suport Internet a instrumentelor digitale prevazute cu interfata de comunicatie GPIB (HPIB)

  Buletin ARACO nr. 13/2006

  - Interventii ARACO. TVA zero pentru constructia, reabilitarea si consolidarea locuintelor.
  - Apel, in atentia membrilor ARACO privind investitia „Sediul ARACO”.

  5. Din alte surse

  - Lucrarile la autostrada Bucuresti-Brasov cu o lungime de 173 km vor incepe la vara, mai intai pe tronsonul MoaraVlasiei-Ploiesti.
  - Peste 5,2 milioane de romani au navigat pe internet in luna aprilie 2006.
  - Piata ascensoarelor urca la etajul profitului.

  - CERF, sora mica a CEBIT-ului. Ajunsa la cea de-a XV-a editie, expozitia si conferinta internationala de tehnologia informat iei si comunicatii - CERF 2006 (Computer and Electronics Romanian Fair) este un amestec de animatoare frumoase si gadgeturi IT. Anul acesta, suprafata expozitiei a crescut la 14.000 mp, iar numarul standurilor este de 150, cu peste 550 de marci reprezentate. In urma cu un an, au fost prezente 500 de marci pe 12.000 mp si s-au inregistrat 80.000 de vizitatori. CERF incearca sa devina un CEBIT autohton, dar mai are mult pina va ajunge la stralucirea evenimentului de nivel mondial. La aceasta editie a CERF, vizitatorii au avut ocazia sa afle despre ultimele noutati tehnologice direct de la cei 3.000 de consultanti si specialisti. Solutii inovatoare, in premiera pentru Romania, au fost vizualizate si testate in cadrul standurilor la CERF. Tirgul a fost primul eveniment international din Romania cu acces Internet wireless pe toata suprafata expozitionala.
  COMUNICATIILE, IN CENTRUL ATENTIEI - In acest an, firmele de comunicatii au avut o prezenta importanta, instalandu-se pe 40% din suprafata expozitionala. Toate numele grele, precum Vodafone, Cosmote, Orange, Romtelecom, Alcatel si altii, puteau fi intilnite aici. Vizitatorii care doreau sa beneficieze de „un minut de celebritate” pe postul romanesc de muzica MTV au venit la standul Cosmote, unul dintre cele mai vizitate la CERF. Un impresionant zeppelin era standul Romtelecom, conceput de Dragos Buhagiar, unul dintre cei mai apreciati scenografi romani. „Zeppelinul este un clasic al avangardei, un concept generos, care a permis crearea unui spatiu neconventional pentru expozitie. Daca de obicei se prefera spatiile deschise, integrate in universul expozitional, am incercat de aceasta data sa mergem pe un sistem „spatiu in spatiu”, zeppelinul propuni nd vizitatorului o lume noua in interiorul sau, o punte de legatura cu viitorul”, spune Buhagiar. Ideea care a inspirat conceptul este tehnologia in expansiune, o trasatura care marcheaza, in acest moment, evolutia Romtelecom. Francezii de la Orange Romania nu s-au lasat nici ei mai prejos, in cadrul standului putind fi testate o intreaga gama de aplicatii si servicii. Noile servicii 3G si videotelefonia au fost prezentate publicului in avanpremiera, inaintea lansarii 3G, preconizata pentru prima jumatate a acestui an. Cu acelasi prilej, pionierul telefoniei 3G in Romania, Vodafone, a prezentat pentru prima oara in tara noastra tehnologia mobila de transfer de date HSDPA - 3G broadband, urmatorul nivel al tehnologiei 3G, care permite atingerea unei viteze de pina la 1,4 Mbps. La rindul sau, furnizorul de televiziune prin cablu, internet si telefonie, grupul RCS&RDS, a lansat in cadrul CERF Fiber Link – un serviciu de Internet prin fibra optica – care include o colectie intreaga de oferte asociate, precum 30 de minute gratuite in retelele de telefonie mobila. UPC-Astral a prezentat in cadrul expozitiei conceptul lor pentru o Casa digitala, iar aceasta a fost desfasurata pe o suprafata de 180 de metri patrati. Casa digitala avea in componenta o "camera" destinata oamenilor de afaceri, dar si una in care o familie demonstra vizitatorilor care sint beneficiile ofertei integrate de televiziune, Internet si telefonie digitala puse la dispozitive de UPC Astral. Alcatel Romania a venit la CERF cu IPTV, o solutie inovatoare de transmitere a canalelor TV prin intermediul tehnologiei IP (Internet Protocol). IPTV combina ingenios solutiile complete de transmitere a programelor TV cu comunicatiile de voce (voice call, video call etc.) si accesul la Internet. „Este o tehnologie care se poate adapta perfect pietei romanesti, stiut fiind faptul ca rata de penetrare a calculatoarelor in Romania este in jur de 15%, iar cea a televizoarelor de aproape 100%”, a explicat Dan Bedros, presedinte director general al Alcatel Romania.
  NOI EXPOZANTI - Una dintre noutatile expozitiei a constituit-o prezenta unor producatori de marca cu standuri proprii. Alaturi de LG Electronics, care a fost la CERF si in 2005, acum au venit Philips, Panasonic si Sony. Aceste firme au ocupat aproape in intregime un pavilion, deosebit de spectaculos. Inca o premiera anul acesta: Altex a adus la CERF brandul Davio. Solutiile IT&C si distributia IT&C au ocupat in acest an 60% din suprafata expozanta. Exista si o sectiune B2B, dar si o importanta sectiune de foto video si solutii de imagine. In sectiunea B2B, companiile se intalnesc cu potentiali clienti. Softwin, Siveco, Lasting Systems sau Concept Electronics sant numai cateva dintre companiile prezente aici. Axel Soft IT Group si-a promovat la CERF 2006 solutiile NOD32 Antivirus System, un produs al companiei ESET LLC, lider mondial in producerea solutiilor de securitate si WatchGuard Technologies, ce promoveaza solutii firewall puternice, integrand protectie antispyware, antispam, sistem de blocare a accesului la website-uri malitioase, management centralizat pentru companii. K Tech - Ultra PRO a pregatit in pavilionul 14 cel mai mare stand, cu o suprafata amenajata de 270 mp. Timp de cinci zile, Ultra PRO Computers a prezentat vizitatorilor ultimele noutati la nivel mondial din domeniul IT: sisteme desktop performante, statii grafice, placi video, placi de baza, procesoare, intr-o atmosfera caracterizata de dinamism si interactivitate. O noutate a fost prezenta sistemului de navigare prin GPS (Global Positioning System), dotat cu functii moderne, cum ar fi cea de exportare a parcursurilor in format GPX (pentru prelucrari ulterioare ale traseelor salvate), posibilitatea selectarii destinatiei dupa intersectie (in cazul in care utilizatorul nu isi aminteste numarul adresei, cu ajutorul acestei functii noi poate selecta numele strazii cu care se intersecteaza destinatia dorita), functie de cautare a coordonatelor geografice in functie de latitudine, longitudine, localizarea facandu-se cu exactitate.

  - Freedom Tower (World Trade Center Tower One) este primul turn cu birouri care va fi construit in zona World Trade Center din NY. Turnul Libertatii va avea o baza patrata cu latura de 60 m, exact cat aveau si turnurile gemene. Va avea o inaltime de 540 de metri. Antena amplasata pe turn va avea o inaltime de 125 metri. Echipa de design si coordonare a desfasurarii proiectarii este condusa de arhitectul Mihai Craciun - originar din Sibiu, care a emigrat in SUA in anul 1983.

  Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

  © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări

 
Utile
Buletine SIEAR
Ultimele stiri