SRAC - Lider pe piata nationala de certificare!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 10-06-2023 21:48:44
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 186 - Mai 2006


 • 1. Anunturi

  2. Actiuni

  3. Teme supuse discutiei

  4. Cunoasterea este puterea

  5. Din alte surse

  1. Anunturi

  IMPORTANT!

  1. 12-16.06.2006
  Curs de pregătire intensivă pentru „VERIFICATORI PROIECTE SI EXPERTI TEHNICI” în domeniul instalațiilor. Cursurile sunt organizate de SIEAR în colaborare cu AIIR. Cursanții primesc în funcție de domeniul solicitat broșurile cu criteriile de performanță pentru:

  - Is (Instalații sanitare);
  - Ig (Instalații gaze și petroliere lichefiate);
  - Iî (Instalații încălzire centrală);
  - Iv (Instalații de ventilare și climatizare);
  - Ie (Instalații electrice).

  In afară de acestea toți cursanții primesc broșura „Atestarea verificatorilor de proiecte și experților pentru instalații”.

  Pe parcursul desfășurării cursului mai primesc și alte materiale informative (Extras din legislația referitoare la verificatorii de proiecte și experții tehnici; Regulament de verificare și expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuției lucrărilor și a construcțiilor; Extras îndrumător pentru atestarea tehnico-profesională a specialiștilor cu activitate în construcții etc.)

  Responsabil curs: conf. univ. dr. ing. Nicolae Ivan tel. 252.42.80/135, 0721932632.

  Pentru informații și înscrieri, persoanele interesate se pot adresa la d-na Cornelia Popovici, la telefoanele: 252.42.80/136, mobil 0723384534.
  Inscrierile se fac până la data de 1.06.2006 inclusiv.

  2. 11-15.06.2006 WEC Regional Energy Forum FOREN 2006, organizat de CNR-CME la Neptun.

  3. 12.06.2006 Masa rotunda ”Vulnerabilitatea economica a Europei in cazul unei crize energetice” la Centrul de conferinte Neptun-sala Tomis.

  4. 13.06.2006 Conferinta ”Solutii IT si telecom pentru sectorul energetic”, organizata de CNR-CME, MEC si ITS events management la Centrul de conferinte Neptun-sala Romania. Detalii la: maria@itsevents.ro sau liliana@itsevents.ro.

  5. 13.06.2006 Masa rotunda “Energie si dezvoltare durabila“ la Centrul de conferinte Neptun-sala Europa. Detalii la: ghbalan@cnr-cme.ro.

  6. 14.06.2006 Arhitectura celei de-a treia generatii de sisteme de securitate la Centrul de conferinte Neptun-sala Europa.

  7. 5-8.09.2006 A doua editie a evenimentului International Electric & Automation Show 2006 (IE&AS).
  Spatiul ramas disponibil spre inchiriere este limitat. In acest sens, rugam firmele care doresc  sa se inscrie la aceasta expozitie sa  contacteze cat mai curand posibil organizatorii pentru obtinerea de detaliisuplimentare legate de organizare, participare, promovare si oportunitati, ca si rezervarea suprafetei dorite. Evenimentul IE&AS 2005.

  2. Actiuni

  804. 22.05.2006 Sedinta Comitetului Tehnic Permanent pentru Constructii de Agrementare Tehnica-Instalatii al MTCT. Din partea SIEAR au participat: prof. dr. ing. Al Stamatiu-UTCB si prof. dr. ing. Constantin Ionescu-UTCB.

  3. Teme supuse discutiei

  1. Referitor la „Autorizarea electricienilor pentru constructii” am pregatit informarea data in continuare. Rugam a ne transmite propuneri pentru definitivarea ei.

  Situatia autorizarii electricienilor pentru constructii

  A. Situația actuală


  “Regulament pentru autorizarea electricienilor care proiectează, execută, verifică și exploatează instalații electrice din sistemul electroenergetic”. - Revizia 2 – Cod ANRE: 55.1.207.0.01.22/12/05 aprobat prin ORDINUL nr. 55 din 22.12.2005 este unicul regulament care reglementează atestarea electricienilor și aceasta numai pentru sistemul electroenergetic.
  In Capitolul II “Scop” la Art. 3 se precizează c㠓Regulamentul stabilește condițiile de autorizare pentru electricienii care proiectează și execută instalații electrice racordate la Sistemul Electroenergetic Național…”
  In Capitolul VII “Verificarea proiectelor și lucrărilor de instalații electrice racordate la SEN” se arată la Art. 10. Verificarea proiectelor de instalații electrice racordate la Sistemul Electroenergetic Național se face de către specialiști atestați de Ministerul Economiei și Comerțului ca “Verificator de proiecte”… iar la Art. 11 Verificarea instalațiilor electrice racordate la Sistemul Electroenergetic Național se va face de către specialiști atestați de Ministerul Economiei și Comerțului ca “Responsabil Tehnic cu execuția”…
  In Capitolul VIII “Autorizarea electricienilor care desfășoară activități de proiectare și execuție a instalațiilor electrice” la Art. 12 (1) “Atestarea electricienilor care desfășoară activități de proiectare/executare a instalațiilor electrice racordate la SEN, se realizează de către Autoritatea competentă, în conformitate cu prevederile Regulamentului”.
  La Art. 13 (1), (2) se arată că autorizările sunt de: tip A – pentru proiectarea instalațiilor electrice si de tip. B - pentru executarea instalațiilor electrice.
  Pentru fiecare tip de autorizație tip A și B sunt prevăzute câte patru grupe de competențe: gradul I, gradul II, gradul III și gradul IV.
  La Art. 14 sunt date tipurile și gradele.
  In Capitolul IX sunt date condițiile de autorizare pentru proiectare și executare de instalații electrice.

  B. Propuneri

  1.
  Instalațiile care asigură alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din construcții cuprind:

  1.1 Instalațiile de la sursă, transport, branșament, până la măsură inclusiv (partea din amonte de contor).
  1.2 Instalațiile care cuprind alimentarea cu energie electrică, distribuția, racordarea receptoarelor (partea din aval de contor).
  Asociația Inginerilor de Instalații din România (AIIR) a elaborat un regulament pentru “Autorizarea specialiștilor din instalații” regulament care se referă la instalațiile din construcții. La elaborarea capitolului de autorizare a electricienilor a participat și Societatea de Instalații Electrice și Automatizări din România (SIEAR). Acest regulament a fost publicat în revista “Tribuna Construcțiilor” nr. 41(291), pag. 10-11, ED. ARTECNO, București, 2004 și în revista “Instalatorul” nr. 5, pag. 58-66, Ed. ARTECNO, București, 2005.
  Precizăm că acest regulament se referă la instalațiile aferente construcțiilor, instalații care întotdeauna au fost proiectare, executate și exploatate de specialiștii din construcții.
  Mai precizăm că în prezent verificările de proiecte și expertiza proiectelor se efectuează de Verificatorii de proiecte și Experții tehnici atestați de MTCT. Ca observație în acest sens, precizăm că avem sesizări că Verificatorii de proiecte atestați pentru instalații tehnologice de MEC intervin la primării pentru verificarea de proiecte de instalații electrice din construcții
  Anexă: 1) Regulament pentru autorizarea electricienilor care proiectează, execută, verifică și exploatează instalațiile electrice din sistemul electroenergetic - Revizia 2 -
  2) Ordinul nr. 55 din 22.12.2005 pentru aprobarea Regulamentului care reglementează autorizarea electricienilor care proiectează, execută, verifică și exploatează instalațiile electrice din sistemul electroenergetic - Revizia 2 -.

  4. Cunoasterea este puterea

  Revista Electricianul nr. 2/2006

  - Construct Expo Antreprenor ediția a XIII-a
  - Light+Building
  - Home, Smart Home
  - Danfoss – 10 ani in România
  - Clubul Prisma – Rețeaua de constructori certificați de tablouri electrice din România
  - Releele pas cu pas de la FINDER – soluție optimă pentru instalațiile electrice de tip civil și rezidențial
  - Noua gamă de aparate de protecție modulare de la Hager
  - Puterile și randamentele optime în regim nesimetric sinusoidal la transformatoarele cu doua infasurari
  - Intreruptoare automate Compact NS de la 100 la 1600 A mereu cu un pas înainte
  - Noutăți în domeniul comunicațiilor industriale – familia SCALANCEX
  - Soluții SEL de măsurare sincronizată a stării în diverse puncte ale SEN
  - Analiza statistică a situațiilor de urgență produse în anul 2005
  - Sisteme OBO sub pardoseală

  Mesagerul Energetic nr. 55/2006

  - Energie si dezvoltatre durabila, 13.06.2006
  - Vulnerabilitatea economica a Europei in cazul unei crize energetice, 12.06.2006

  Tehnica Instalatiilor nr. 4(35)/2006

  - Danfoss - De 10 ani in Romania
  - Societatea de Protectie la Foc Filiala Timis AGIR
  - Lansarea primului site al unei organizatii neguvernamentale in domeniul protectiei la foc in Romania
  - Diagnoza la distanta a echipamentelor frigorifice prin Internet.
  - Instalatii Rehau. Confort cu economie de energie

  Newsletter Genesys nr. 18/2006

  - Detalii la: www.genesys.ro; sales@genesys.ro; cornelia_constantin@genesys.ro.

  5. Din alte surse

  - Singurul automobil electric de serie este produs in India si se numeste Reva. Are 2,63 m lungime, 1,32 latime si consuma 10 kWh/100 km. Reva se poate incarca complet in 6 ore de la reteaua cu tensiunea de 220 V si atinge o viteza de 65 km/ora. Are 4 locuri, aer conditionat si frana regenerativa (bateria se incarca ca urmare a frecarii placutelor de frana cu discurile). Pretul este in jur de 12.000 euro. Poate fi condusa fara permis de inmatriculare de persoane care au implinit 16 ani. Detalii la: www.revaromania.ro.

  - Microcar este un autombil produs in Franta, cu combustibil motorina, are o putere de 4 kW si consuma 3l/100km. Atinge o viteza de 45 km/ora si costa in jur de 11.000 euro. Poate fi condusa fara permis de inmatriculare de persoane care au implinit 16 ani.

  - Microsoft intentioneaza sa investeasca 13,1 milioane de euro, in patru ani, pentru infiintarea la Bucuresti a unui centru de suport tehnic, proiect pentru care solicita Guvernului o serie de facilitati, o decizie urmand sa fie luata la finele lunii mai, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

  - Romaero, furnizor pentru Aircraft Industries

  - Principalul furnizor de apa potabila in Marea Britanie, Thames Water, se gandeste cu toata seriozitatea la posibilitatea remorcarii aisbergurilor din Arctica pana la Londra pentru a rezolva penuria de apa provocata de seceta actuala care se agraveaza

  - La 26.04.2006 a avut loc Conferința de presă CNR-CME referitor la Forumul Regional Energetic FOREN 2006, la cea de a opta ediție care va avea loc în perioada 11-15.06.2006 la Neptun-Olimp. Pentru secțiunea Energia Electrrică, coordonator este ELECTRICA SA, pentru secțiunea Regenerabile ANRE, pentru secțiunea Cărbune – ANRM iar pentru secțiunea Petrol și Gaze ANRGN. Detalii la: ghbalan@cnr-cme.ro.

  - Gazprom cel mai mare producător mondial de gaze naturale este pe locul trei în lume și a depășit ca valoare piața Microsoft. Valoarea Gazprom este de 270 miliarde USD iar a Microsoft de 246 miliarde USD. Pe locul doi este General Electric Co., cu 358 miliarde USD iar pe primul loc Exxon Mobil Corp. cu o valoare de piață cotată la 381 miliarde USD.

  - La Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, inventatorii români au obținut 40 de medalii și 7 premii speciale. Marius Telișcă a inventat un aparat pentru număratul picăturilor de ploaie pentru care a primit medalia de argint. Când cade picătura de ploaie, face zgomot iar aparatul poate calcula cu precizie cantitatea de apă căzută. Astfel în timpul ploilor abundente se poate calcula cu exactitate câtă apă a căzut pe metru pătrat. ICPE a găsit metoda de a înlocui materialele cancerigene din autovehicule (fibra de sticlă care căptușește portierele și care nu poate fi distrusă) cu pâslă confecționată din iută. Aceasta are în plus avantajul că greutatea este mai mică cu 30-40% ceea ce face autovehiculul mai ușor și deci consumă o cantitate mai mică de combustibil. Pentru această metodă ICPE a primit medalia de aur.

  - Yahoo Maps realizează hărți prin sateliți. Google a făcut primul pas în realizarea hărții virtuale a lumii în 3D.

  - Locuri la școlile de arte și meserii – zi pentru domeniul electric.

  - Colegiul Tehnic “Traian” 28 locuri
  - Grup Scolar Industrial “Sf. Pantelimon” 28 locuri
  - Grup Scolar Industrial “Mecanică Fin㔠28 locuri
  - Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” 56 locuri
  - Grup Scolar “Electronică Industrial㔠28 locuri
  - Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida” 28 locuri
  - Grup Scolar de Chimie “Costin Nenițescu” 28 locuri
  - Grup Scolar “Anghel Saligny” 28 locuri
  - Grup Scolar de Construcții Montaj “Mihai Bravu” 28 locuri
  - Grup Scolar de Construcții Montaj “Elie Radu” 28 locuri
  - Grup Scolar Industrial “Unirea” 28 locuri
  - Grup Scolar nr. 19 RATB 56 locuri
  - Colegiul Tehnic Energetic 56 locuri
  - Colegiul Tehnic “Petru Maior” 28 locuri
  - Grup Scolar Industrial “Petru Poni" 56 locuri
  - Grup Scolar “Doamna Stanca” 28 locuri.

  - Cercetătorii americani au făcut un ochi artificial care reproduce ochii libelulelor și ai muștelor. Sunt folosiți la endoscopii sau intervenții chirurgicale. Se are în vedere utilizarea lor pe post de camere de supraveghere de mare viteză sau ca senzori chimici.

  - S-a deschis competiția “Premiile AGIR pentru anul 2005”. Termenul limită pentru colectarea lucrărilor este 1.06.2006. Detalii la: office@agir.ro.

  Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

  © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări