ARTS - Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate - www.arts.org.ro!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 29-06-2022 20:48:19
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 188 - Iunie 2006


 • 1. Anunturi

  2. Actiuni

  3. Teme supuse discutiei

  4. Cunoasterea este puterea

  5. Din alte surse

  1. Anunturi

  1. 11-15.06.2006 FOREN 2006, Neptun –Romania. WEC REGIONAL ENERGY FORUM. Informatii la: www.cnr-cme.ro/foren2006.

  2. 13.06.2006 Conferinta "Solutii IT si telecomunicatii pentru sectorul energetic", Neptun, in cadrul expo-conferintei CNE 20063.

  3. 6-7.07.2006 A 16-a Conferinta AIIR Filiala Iasi cu participare internationala "Instalatii pentru constructii si economia de energie”.
  Informatii la e-mail: mateidenice@yahoo.com; vdcotbai@ce.tuiasi.ro sau signat@mail.tuiasi.ro.

  4. 5-8.09.2006 International Electric & Automation Show (IE&AS), Bucuresti, Palatul Parlamentului. Detalii la: www.ieas.ro, e-mail: manuela@ecastrade.ro. In cadrul acestei manifestari va avea loc Simpozionul SIEAR. Conform discutiilor avute cu ECAS TRADE pe data de 6.09.2006 va avea loc acest Simpozion, la care vor participa facultatile si firmele cu profil electric din tara, membre SIEAR. Pentru aceasta va rugam a face propuneri de participare la Expozitie (unica din tara destinata numai aparatelor si echipamentelor pentru instalatii electrice si automatizari). In cadrul simpozionului va avea loc prezentare de firme. Articole vor fi cuprinse in CD-ul cu lucrarile Simpozionului. In functie de propunerile pe care le primim se va stabili concret programul. Avem in vedere umatoarele tematici: electroalimentare, instalatii electrice, medie si inalta tensiune, automatizari, tehnica securitatii, economia de energie, BMS, reglementari tehnice. etc. Deoarece pana la data programata a IE&AS este timp suficient de pregatire, va rugam a ne comunica propunerile dvs. pentru o cat mai buna reusita a actiunii. In functie de propuneri actiunea se va desfasura dimineata, dupa amiaza sau si dimineata si dupa amiaza intr-una din salile Palatului Parlamentului. Cu aceasta ocazie se va organiza un tur al Palatului Parlamentului, iar la terminarea actiunilor de dimineata respectiv dupa amiaza cate un cocteil. In aceasta zi va avea loc si o sedinta a Consiliului Director SIEAR. Mentionam ca in cadrul expozitiei va fi permanent un bufet-restaurant. Pentru cazarea in serile de 5 si 6.09.2006, la cerere se pot face rezervari la caminul Leu, la hoteluri sau la apartamente cu regim de hotel. Informatii suplimentare legate de acest eveniment la office@dk-expo.ro.

  5. 14-15.09.2006 Simpozionul stiintific al Inginerilor romani de pretutindeni, SINGRO, editia a VII-a, organizat de AGIR. Detalii la: office@agir.ro sau cristina.puican@agir.ro.

  6. 27-29.09.2006 Conferinta CFS 2006 jubiliara (A X-a) a SRAC organizata la Sinaia cu participare internationala. Detalii la: srac@srac.ro.

  7. 12-13.10.2006 Primul Simpozion IEEI-06, Simpozion International de Istorie a Electrotehnicii si educatie Inginereasca, Iasi-Facultatea de Electrotehnica. Detalii la: epe@ee.tuiasi.ro.

  8. 12-14.10.2006 A 4-a Conferinta Internationala de Inginerie electrica si energetica EPE-2006, Iasi-Romania. Detalii la: lukake@tuiasi.ro.

  9. 19-21.10.2006 A 41-a Conferinta Nationala de Instalatii si A 41-a Conferinta de Instalatii Electrice si Automatizari SIEAR, Sinaia 2006. Detalii la: siear@instal.utcb.ro.

  10. 23-24.11.2006 Conferinta Facultatii de Instalatii-UTCB. Detalii la: serzar@instal.utcb.ro.

  2. Actiuni

  813. 7.06.2006 Consiliul de Certificare a Competentei (Calificarii) Profesionale. Au fost certificate societatile: SC Logimaetics SRL-Timisoara si SC PRO ARH Timisoara. A fost amanata certificarea la societatea SC TECS-PRO Timisoara. Au participat: prof. dr. ing. Niculae Mira-UTCB, prof. dr. ing. Al Stamatiu-UTCB, prof. dr. ing. Constantin Ionescu-UTCB, col. conf. dr. ing. Sorin Vulcaneanu-AP-Facultatea de Pompieri, dr. ing. Vasile Ramniceanu-TIAB-SA, ing. Marius Smilovici-ISPE.

  3. Teme supuse discutiei

  3.1. Situatia autorizarii inginerilor de instalatii in constructii

  A. Situația actuală

  “Regulament pentru autorizarea electricienilor care proiectează, execută, verifică și exploatează instalații electrice din sistemul electroenergetic”. - Revizia 2 – Cod ANRE: 55.1.207.0.01.22/12/05 aprobat prin ORDINUL nr. 55 din 22.12.2005 este unicul regulament care reglementează atestarea electricienilor și aceasta numai pentru sistemul electroenergetic.
  In Capitolul II “Scop” la Art. 3 se precizează că "Regulamentul stabilește condițiile de autorizare pentru electricienii care proiectează și execută instalații electrice racordate la Sistemul Electroenergetic Național…”
  In Capitolul VII “Verificarea proiectelor și lucrărilor de instalații electrice racordate la SEN” se arată la Art. 10. Verificarea proiectelor de instalații electrice racordate la Sistemul Electroenergetic Național se face de către specialiști atestați de Ministerul Economiei și Comerțului ca “Verificator de proiecte”… iar la Art. 11 Verificarea instalațiilor electrice racordate la Sistemul Electroenergetic Național se va face de către specialiști atestați de Ministerul Economiei și Comerțului ca “Responsabil tehnic cu execuția”…
  In Capitolul VIII “Autorizarea electricienilor care desfășoară activități de proiectare și execuție a instalațiilor electrice” la Art. 12 (1) “Atestarea electricienilor care desfășoară activități de proiectare/executare a instalațiilor electrice racordate la SEN, se realizează de către Autoritatea competentă, în conformitate cu prevederile Regulamentului”.
  La Art. 13 (1), (2) se arată că autorizările sunt de:
  tip A – pentru proiectarea instalațiilor electrice
  tip B - pentru executarea instalațiilor electrice

  Pentru fiecare tip de autorizație tip A și B sunt prevăzute câte patru grupe de competențe: gradul I, gradul II, gradul III și gradul IV.
  La Art. 14 sunt date tipurile și gradele.
  In Capitolul IX sunt date condițiile de autorizare pentru proiectare și executare de instalații electrice.

  B. Comentarii

  1. Proiectantii de sisteme energetice sunt absolventi ai facultatilor de Energetica.
  Un regulament elaborat chiar de ANRE nu poate limita competentele absolventului de facultate. Regulamentul poate stabili conditiile de autorizare a executantilor de lucrari din SEN de la muncitor, maistru pana la inginer (sef echipa, sef lot,…), dat fiind importanta si pericolul unor astfel de lucrari pentru societate.
  2. Verificatorii de proiecte atestati de Ministerul Economiei si Comertului, prin propriul statut, sunt verificatori de proiecte tehnologice. Instalatiile electrice aferente unor echipamente, instalatii tehnologice de sine statatoare etc. Instalatiile electrice racordate la SEN sau la alte surse proprii sunt verificate de verificatori atestati de MTCT conform Legii nr. 10 din 1995 privind calitatea lucrarilor din constructii in conditiile Regulamentului de verificare aprobat prin HG nr. 925 din 1995. In nici un caz, proiectele de instalatii electrice aferente constructiilor nu pot fi verificate de Verificatori de proiecte pentru instalatii electrice tehnologice atestati de MEC.
  3. Autoritatea competenta nu poate autoriza decat atestarea electricienilor care executa sau proiecteaza lucrarile la SEN, in amonte de punctul de masurare.

  C. Propuneri

  1. Instalațiile care asigură alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din construcții cuprind:

  1.1. Instalațiile de la sursă, transport, branșament, până la punctul de măsurare inclusiv (partea din amonte de contor).
  1.2. Instalațiile care cuprind alimentarea cu energie electrică, distribuția, racordarea receptoarelor (partea din aval de contor).
  Asociația Inginerilor de Instalații din România (AIIR) a elaborate un regulament pentru “Autorizarea specialiștilor din instalații” regulament care se referă la instalațiile din construcții. La elaborarea capitolului de autorizare a electricienilor a participat și Societatea de Instalații Electrice și Automatizări din România (SIEAR).
  Acest regulament a fost publicat în revista “Tribuna Construcțiilor” nr. 41(291), pag. 10-11, ED. ARTECNO, București, 2004 și în revista “Instalatorul” nr. 5, pag. 58-66, Ed. ARTECNO, București, 2005.
  Precizăm că acest regulament se referă la instalațiile aferente construcțiilor, instalații care întotdeauna au fost proiectare, executate și exploatate de specialiștii din construcții.
  Mai precizăm că în prezent verificările de proiecte și expertiza proiectelor se efectuează de Verificatorii de proiecte și Experții tehnici atestați de MTCT. Ca observație în acest sens, precizăm că avem sesizări că Verificatorii de proiecte atestați pentru instalații tehnologice de MEC intervin la primării pentru verificarea de proiecte de instalații electrice din construcții.

  4. Cunoasterea este puterea

  Univers Ingineresc nr. 10 (368)/2006

  - INFP-ROMANIA, LAUREAT AL PREMIILOR EUROPENE IST Pe data de 22 martie 2006 a avut loc la Viena, în Palatul Hofburg, Sala de marmură (Kongresszentrum Hofburg) pentru ambasadori The European IST Prize Awards Ceremony – Premiile Europene pentru Tehnologiile Societății Informaționale – ceremonie transmisă prin satelit. Institutul Național pentru Fizica Pământului din România a fost unul din cei 20 de câștigători. Vicecancelarul Austriei, Hubert Gorbach, în discursul său a arătat, numai pentru România, că este pentru prima dată când un proiect dintr-o țară care nu este membră UE ajunge în faza finală de premiere. Proiectul pentru care a fost premiat Institutul Național pentru Fizica Pământului îl reprezintă Sistemul de avertizare seismică în timp real pentru instalații industriale cu risc major la cutremure vrâncene. Acest sistem a fost construit în Vrancea, la Ploștina, la 9 km de Vrâncioaia, și întreaga aparatură este aici. Semnalul este apoi transmis în 0,9 secunde la Comandamentul seismic al institutului din București, aflat pe Platforma de Fizică Atomică. Sistemul permite ca în maximum 0,9-1,2 secunde (din cele 28-32 de secunde până la sosirea undelor seismice distrugătoare) să se poată lua următoarele măsuri preventive:

  - blocarea automată a obiectivelor de interes național cu risc major la cutremure puternice: gazul metan (la cutremurul din 4 martie 1977 au fost circa 42 de incendii și au fost găsiți peste 380 de oameni carbonizați), CNE Cernavodă, instalațiile electrice de înaltă tensiune, calculatoarele la nivel central (salvarea datelor), unitățile de stocare a datelor centrale, lifturile duse într-o poziție de siguranță, conductele de petrol și de apă, trenurile de mare viteză, instalațiile aeronautice, rafinăriile, etc.;
  - activarea mijloacelor de salvare, protecție și intervenție: Protecția Civilă, personalul si grupurile electrogene din sălile de operații din spitale, băncile de date naționale, instalațiile aeronautice, distribuția de energie electrică, apă, etc. Sunt excluse confuziile sau aprecierile subiective, sistemul fiind, în întregime automatizat. Acest sistem va duce în mod cert și la salvarea de vieți omenești și la reducerea pagubelor materiale postseism.

  - 140 de ani de la infiintarea Academiei Romane. La 1/13 aprilie 1866 a fost semnat la București decretul de întemeiere a Societății Literare Române, care la 27 martie/8 aprilie 1879, prin decret domnesc a devenit Academia Română, cu trei secții – literatură, istorie și științifică.

  - EXPO SECURITY – expoziție internațională pentru sisteme de securitate, poliție, alarmare și protecție civilă, contra incendiilor și dezastrelor.

  - Aparitia in Editura AGIR a cartii „Evaluarea si raportarea performantelor de mediu”. Indicatori de mediu de Ovidiu Tutuianu.

  Buletin ARACO nr. 16/2006

  - Reglementari europene privind clasificarea intreprinderilor.
  Microintreprinderile au mai putin de 10 salariati si cifra de afaceri anuala mai mica de 2 milioane euro. Intreprinderile mici mai putin de 50 de salariati si cifra de afaceri mai mica de 10 milioane euro. Intreprinderile mijlocii mai putin de 250 de salariati si cifra de afaceri mai mica de 50 de milioane euro. Intreprinderile mari cu 250-1000 de salariati si intreprinderile foarte mari cu mai mult de 1000 de salariati.

  5. Din alte surse

  - De la 6.06.2006 Autostrada Soarelui este supravegheata video.

  - Love Machine - Masina cu motor electric in roata. Mitsubishi considera ca motorul masinii tale ocupa prea mult spatiu. Nu poate fi desfiintat complet pentru ca ramane totusi destul de esential, dar au reusit sa-l puna altundeva. Conceptul EZ MIEV (Mitsubishi In-wheel motor Electric Vehicle sau masina cu motor electric in roata) are o baterie in podea ce propulseaza motoarele electrice aflate in fiecare roata uriasa de 20 inch diametru. Este chiar o solutie foarte inteligenta, deoarece motoarele au forma unei gogosi si astfel Mitsubishi a reusit sa monteze in ele si discuri de frana, si directia. Fiecare motor produce 108 CP, ajutand masina sa atinga o performanta de la 0 la 100 km/h in 11 secunde si o viteza maxima de 150 km/h. In plus, sistemele electrice controleaza absolut tot de la directie la transmisie. Toate acestea fac mai mult loc liber in interior.

  - IBM Romania a implementat solutia Romtelecom pentru munca la distanta.

  - Antikythera, calculatorul antichitatii realizat in anul 80 i.Hr., descrie cu foarte mare precizie miscarea astrilor in special a Soarelui si Lunii.

  - Solutie pentru problema condensului: dezumidificatorul de aer.

  - Daca vezi un ATM pe care este afisat un mesaj (pe o hartie mica, langa fanta) de genul:

  SERVICE
  Program: Luni-Vineri: 10-22; Sambata-Duminica: 10-16
  Non stop: 094400933

  NU BAGA CARDUL IN EL!

  Pe fanta ATM-ului respectiv este mai mult ca sigur lipit un dispozitiv care iti va bloca cardul. Daca vei da telefon la mobil, un tip (cica de la BRD) iti va cere PIN-ul (nimeni n-are voie sa-ti ceara pinul). Daca-l refuzi, va inchide. Daca-i dai pinul, evident ca iti va spune sa treci pe la nu stiu ce sediu de banca sa ti-l recuperezi dupa-amiaza. Evident ca tu pleci de langa ATM, vine tipul sau complicele, scoate dispozitivul din ATM cu tot cu cardul tau, baga la loc cardul, introduce PIN-ul si... ti-ai luat adio de la bani! Daca ti s-a blocat cardul, trage de placuta neagra de pe fata ATM-ului pana se dezlipeste (fara sa te temi!). Vei remarca surprins ca propriul tau card a fost "prins" cu o banda de acest dispozitiv, si ca bancomatul reincepe sa functioneze...
  Cei de la BRD stiu, dar au zis ca nu pot face nimic, si ca noi trebuie sa fim atenti.
  Situatia este reala si este bine sa fie stiuta de catre posesorii de carduri!!!

  Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

  © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări

 
Utile
Buletine SIEAR
Ultimele stiri