SRAC - Lider pe piata nationala de certificare!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 29-06-2022 19:53:19
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 191 - Iulie 2006


 • 1. Anunturi

  2. Actiuni

  3. Teme supuse discutiei

  4. Cunoasterea este puterea

  5. Din alte surse

  1. Anunturi

  1. 5-8.09.2006 - Evenimentul IE&AS. Prin accesarea site-ului IE&AS www.ieas.ro, puteti obtine informatii complete privind manifestarile tehnico-stiintifice organizate cu prilejul oraganizarii evenimentului IE&AS. Prin click pe banner-ul SIEAR intrati in site-ul SIEAR unde puteti citi Buletinul SIEAR nr. 190 in care sunt aratate actiunile SIEAR din cadrul IE&AS. Prin accesarea site-ului SIEAR www.siear.ro si click pe banner-ul IE&AS intrati in site-ul IE&AS.

  2. 20-21.09.2006 - Al 14-lea Simpozion AAIR, ce marcheaza 15 ani de la infiintarea AAIR. Informatii suplimentare la: aair@aair.org.ro.

  3. Pagini web utile: www.afriso.ro; www.worldindustrialreporter.com.

  4. In prezent se lucreaza la legislatia ce va face unele modificari privind activitatea Verificatorilor de proiecte si Expertilor tehnici si in care va fi rezolvata si problema responsabililor cu executia.

  2. Actiuni

  817. 5.07.2006 - Intalnire privind stadiul „Manualul electricianului”. Au participat: prof. dr. ing. Ioan Ionescu - Univ. Valahia

  818. 6.07.2006 - Sedinta Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii - CTPC - Agremente Tehnice pentru produse, procedee si echipamente Instalatii. Din partea SIEAR a participat: prof. dr. ing. Constantin Ionescu-UTCB

  819. 10.07.2006 - Sarbatorirea Centenarului Comisiei Electrotehnice Internationale (CEI), in organizarea ASRO (Asociatia de Standardizare din Romania),Comitetul Electrotehnic Roman (CER) si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) in sala Alexandru Ioan Cuza a CCIB. Un secol de activitate inchinata standardizarii electrotehnice si a rolului acesteia in promovarea schimburilor internationale de valori. Din partea SIEAR au participat prof. dr. ing. Nicolae Golovanov-UPB, prof. dr. ing. Al. Stamatiu, prof. dr. ing. Constantin Ionescu, sl. dr. ing. Elena Sanda - UTCB

  3. Teme supuse discutiei

  1. Ca urmare a temei supuse discutiei in Buletinul SIEAR nr. 185/2006 la poz. 3.1 prezentam o serie de propuneri facute de: prof. dr. ing. Constantin Ionescu, ing. Gheorghe Pancu, sl. drd. ing. Dan Ionescu, prof. dr. ing. Sorin Caluianu, conf. dr. ing. Daniel Popescu, conf. dr. ing. Nicolae Ivan.

  Teme de studiu si cercetare:

  - Automate pentru instalatii solare
  - Minicentrala eoliana
  - BMS intr-o vila
  - BMS in cladiri
  - BMS in grupuri de cladiri
  - Utilizarea automatelor programabile in instalatii
  - Controlere de camp dedicate instalatiilor
  - Aplicatii in automatizari a controlerelor
  - Instalatii de securitate pentru cladiri (detectare fum, flacara, miscare, gaze, control acces, efractie, supraveghere video, etc.)
  - Actuatoare (elemente de comanda, executie) comandate de la distanta.
  - Sisteme de apartament pentru economisirea energiei
  - Filtre pentru reducerea regimului deformant la apartamente, scari de bloc etc.
  - Echipament pentru echilibrarea incarcarii fazelor
  - Echipament cu comutatie statica pentru imbunatatirea factorului de putere
  - Transmiterea la distanta a consumurilor de energie electrica
  - Transmiterea la distanta a consumurilor de energie termica
  - Actionarea si comanda robotilor pentru constructii
  - Economia de energie intr-un bloc de locuinte in conditii de confort
  - Economia de energie intr-o vila.
  - Supravegherea locuintelor si alarmare prin telefon mobil.
  - Supravegherea functionarii la distanta a instalatiilor din cladiri si comenzi prin Internet.
  - Gestiunea tehnica a cladirilor.
  - Sisteme wireless in locuinte.
  - Evaluarea asigurarii conditiilor de confort termic si electric în cladiri sociale si locuinte.
  - Cercetari privind evaluarea câmpurilor electrice si magnetice ce apar în constructii civile.

  Asteptam si alte propuneri.

  Temele pot constitui baza de plecare pentru: cercurile stiintifice studentesti de la facultatile de instalatii si inginerie electrica; proiecte de diploma; lucrari de dizertatie; articole pentru diversele manifestari tehnico-stiintifice; publicarea rezultatelor in revistele „Electricianul” si „Masurari si automatizari"; cercetari aplicative pentru intreprinderi cu profil electric; cercetari in cadrul diferitelor programe de cercetare si granturi.

  La supunerea discutiei alcatuirii unui portofoliu cu teme de studiu si cercetare si la propunerea prezentelor teme au participat: prof. dr. ing.Constantin Ionescu, prof. dr. ing. Virgil Maier, prof. dr. ing. Mircea Chindris, ing. Gheorghe Pancu, prof. dr. ing. Sorin Caluianu, conf. dr. ing. Daniel Popescu, sl. drd. ing. Dan Ionescu, conf. dr. ing. Nicolae Ivan, cerc. st. III. ing. Alina Cobzaru.

  2. A 41-a Conferinta Nationala de Instalatii - Sinaia 2006. In cadrul conferintei SIEAR se propun urmatoarele mese rotunde:

  1. Reglementari tehnice;
  2. Verificatori proiecte si experti tehnici;
  3. Performantele energetice ale constructiilor-BMS;
  4. Certificarea Calificarii Profesionale;
  5. Elemente de actualitate in proiectarea instalatiilor electrice si de automatizari;
  6. Stadiul lucrarilor: ”Manualul electricianului” si „Ghid pentru masurarea consumurilor de energie electrica in cladiri in vederea stabilirii masurilor de crestere a performantelor energetice„.

  Solicitam observatii, propuneri, necesare in vederea intocmirii programului.

  4. Cunoasterea este puterea

  Revista Constructiilor nr. 15/2006

  - Calificarea profesionala a întreprinderilor din constructii.

  Buletin ARACO nr. 18/2006

  - In Buletinul Constructiilor vol. 1/2006 editat de INCERC este data Lista reglementarilor tehnice in constructii actualizata la data de 1.01.2006

  Tematica evenimentului IE&AS organizat in perioada 5-8.09.2006 este destinata urmatoarelor domenii:

  AUTOMATIZARI ECHIPAMENTE ELECTRICE PRODUCTIE TRANSPORT SI DISTRIBUTIE MOTOARE SI GENERATOARE ELECTRICE, TRANSFORMATOARE ILUMINAT DISPOZITIVE DE CONTROL, MASURA, TESTARE SI REGLARE ECHIPAMENTE DE PROTECTIE AUTOMATIZARI.

  Achizitii de date; Echipamente de control; Indicatoare de panou; Regulatoare; Sisteme si echipamente; Ingineria controlului instalatiilor; Arhitecturi si sisteme de operare; Componente de sisteme mecatronice; Metodologia dezvoltarii mecatronicii; Asigurare si certificare de calitate PPS, ERP, MES in automatizare; Perspectivele standardizarii internationale; Solutii de automatizari pentru tehnologii continue, discrete, de grup; Solutii integrate pentru industrializarea executiei (MES) si optimizarea proceselor; Analizoare de proces si sisteme de analiza; Sisteme in bucla inchisa si in bucla deschisa; Interfete om-masina; Computere industriale, sisteme de computere PC-uri si sisteme de stocare; Sisteme software (firmware, sisteme de operare si timp de lucru, compilatoare, linkere, programe de editare, programe de incarcare); Sisteme de monitorizare, de securitate si SCADA; Sisteme de comunicatii; Sisteme pentru managementul informatiei; Sisteme si echipamente de diagnostic; Alte sisteme de monitorizare (supraveghere) si control pentru industrie, accesorii pentru sisteme; Automatizare electro-electronica; Centre de control pentru memorie programabila; Inginerie si consultatii pentru echipamente si instalatii electrice; Automate programabile; Calculatoare industriale, interfete operator; Senzori, comenzi numerice; Integrarea sistemelor; Software

  ECHIPAMENTE ELECTRICE

  Componente electrice; Instalatii electrice; Masini electrice; Rezistoare electrice;Tablouri electrice; Actionari electrice; Actuatori.

  PRODUCTIE TRANSPORT SI DISTRIBUTIE

  Generarea, transportul, distributia si comercializarea; Sisteme de productie, comanda, control; Conductoare; Contactoare; Retele electrice de joasa, medie si inalta tensiune; Cabluri electrice, rame, clipsuri, intreruptoare, comutatoare, startere, canale cabluri; Bransamente subterane si aeriene, accesorii; Izolatoare benzi izolatoare electrice, izolatoare electrice din sticla calita pentru medie si inalta tensiune; Operare sistem transport; Distributie; Echipament de distributie; Aparataje pentru distributia electrica

  MOTOARE SI GENERATOARE ELECTRICE

  Motoare si variatoare c.c./c.a.; Aparataj pentru comanda si protectie motoare; Servomotoare, servovariatoare; Bobinaj; Generatoare electrice; Grupuri electrogene

  TRANSFORMATOARE

  Transformatoare de distributie medie tensiune; Transformatoare, convertizoare, redresoare; Posturi de transformare; Convertoare de frecventa si redresoare comandate pentru reglare turatie motoare; Variatoare de tensiune; Invertoare statice; Incarcatoare; Stabilizatoare.

  ILUMINAT

  Iluminare de interior, exterior si de efect; Surse de lumina; Lumini de urgenta si siguranta, semnale luminoase; Accesorii si componente pentru iluminare; Iluminat industrial.

  DISPOZITIVE DE CONTROL, MASURA, TESTARE SI REGLARE

  Controlere electrice si electronice; Timere si programatoare secventiale; Controlere hidraulice; Controlere electrice si electronice in bucla simpla si sisteme de control; Contoare de energie electrica, ampermetre, voltmetre, wattmetre, AC&DC metre, indicatoare mobile; Analizoare de proces, de conductivitate, spectrale si cu infrarosu; Analizoare logice si de retea; Aparate de masura prize de pamant; Blocuri de masura trifazate; Osciloscoape, multimetre si generatoare de semnal; Instrumente de monitorizare a poluarii aerului si apei; Instrumente de masurare a nivelului radiatiilor si nivelul zgomotului; Cutii de distributie, cutii de jonctiune si echipamente auxiliare; Echipamente si sisteme pentru validarea si documentarea asigurarii calitatii; Echipamente de testare pentru materiale electrice si dielectrice, componente, module si sisteme electrice si electronice, compatibilitate electromagnetica (EMC), masini electrice, transformatoare si alte echipamente, instrumente de masura, senzori, controlere si alte unitati si sisteme.

  ECHIPAMENTE DE PROTECTIE

  Aparataj electric de protectie si distributie electrica; Unelte si echipamente de siguranta; Scule electrice pentru electronica si electrotehnica; Protectii la supratensiuni; Protectii motoare.

  5. Din alte surse

  - Aaron Kreier in varsta de 14 ani din Eschlikon - Suedia a construit un minisubmarin perfect functionabil cu care a facut o calatorie subacvatica de 15 minute. Punerea in miscare a obtinut-o prin pedale.

  - La Salonul de Inventica de la Iasi din acest an, Iustin Capra a prezentat autoturismul „Virgilius 50 S” care cantareste 130 de kg. si consuma 1 litru de benzina la 100 de km. Costul unui exemplar este de 2000 euro.

  - La prima editie a concursului „Future Pro Photographer” organizata de Bill Gates, au participat 7000 de studenti din 90 de tari. Concursul a fost castigat de fotografia unui drum de munte a lui Alin Popescu care a primit un cec de 25.000 USD.

  - Compania americana Accenture, specializata in solutii tehnologice va deschide in Bucuresti un centru in care vor fi angajati 1000 de persoane.

  - Intr-un studiu realizat de Neogen se arata ca daca firmele ar da posibilitatea angajatilor sa lucreze acasa, peste 40% din romani ar alege aceasta varianta. Cei mai dornici sa lucreze acasa sunt cei din Iasi si Cluj.
  Dezavantajul pentru lucratorii acasa este considerat ca acestia nu pot fi implicati in activitati ce impun responsabilitati mai mari.

  - Cercetatorii de la spitalul Fatebenefratelli din Milano au utilizat stimularea magnetica transcraniana pentru a verifica cum reactioneaza creierul in timpul utilizarii telefoanelor mobile. S-a constatat ca celulele cortexului motor aflate in vecinatatea telefonului au inregistrat o stare de excitabilitate, ele revenind la normal dupa aproximativ o ora. Cercetatorii au declarat ca experimentul nu a indicat ca utilizarea telefonului mobil ar fi daunatoare. Totusi ei sunt de parere ca persoanele care sufera de boli legate de excitabilitatea creierului cum ar fi epilepsia ar putea fi afectate. In anul 2005 cercetatori suedezi au sustinut ca utilizarea telefoanelor mobile poate creste riscul de a dezvolta tumori cerebrale. Cercetatorii japonezi au afirmat ca nu exista dovezi care sa sprijine ideea ca undele radio emise de telefoanele mobile pot afecta celulele organismului uman sau ADN-ul.

  - Programul de calcul al nivelului de protectie si alegere automata a paratrasnetului cu dispozitiv de amorsare PDA Controler V2.1 il puteti descarca de la www.paratrasnete-pda.ro.

  - Oameni de stiinta din Marea Britanie au anuntat ca membre artificiale bionice, controlate prin puterea mintii, ar putea deveni disponibile in cel mult cinci ani.

  - Intr-un magazin de cosmetice o doamna solicita vanzatoarei un parfum, care sa-l faca pe sot sa-i dea mai multa atentie. I se fac doamnei mai multe propuneri dar aceasta nu se hotaraste. In cele din urma doamnei ii vine ideea salvatoare si solicita un parfum cu miros de… calculator.

  - Guvernul ar putea finanta constructia unei hidrocentrale pe Siret.

  - In perioada 1-7.07.2006 a avut loc la Vrsar - Croatia a XIII-a editie a Olimpiadei de Informatica a Europei Centrale, la care România a câstigat trei medalii de argint si una de bronz. Adrian Vladu – Colegiul National „Tudor Vianu” din Bucuresti; Tiberiu Lucian Florea – Liceul International de Informatica – Bucuresti; Mircea Pasoi – Colegiul National „I.L.Caragiale” Ploiesti si Adrian Diaconu Colegiul National „Tudor Vianu” – Bucuresti. Au participat 28 de elevi din: Croatia, Italia, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia si România. Olimpiada de Informatica a Europei Centrale a fost initiata de România în anul 1994. In anii 1994 si 2000 ele au fost organizate în România la Cluj Napoca.

  - Pentru a trece la normele antipoluare euro 4, Renault va investi la Dacia-Pitesti 178 milioane euro. Investitia va fi realizata pâna la sfârsitul anului 2007

  - Pentru asi asigura securitatea energetica UE pregateste un pact energetic pentru Rusia, care sa reglementeze relatiile bilaterale viitoare în acest domeniu. Pentru a gasi surse alternative de combustibili se are în vedere încheierea de acorduri cu Norvegia, tarile caucaziene si de la Marea Caspica, din Asia Centrala si din nordul si centrul Africii.

  - Armonizarea reglementarilor nationale cu cele comunitare:

  1) Directiva 99/5/CE. Echipamentele radio si terminalele de telecomunicatii. Lista standardelor europene adoptate ca standarde române este publicata în Ordinul MCTI nr. 42/07.02.2005
  2) Directiva 89/336/CEE. Compabilitatea electromagnetica. Lista standardelor europene adoptate ca standarde române este publicata în Ordinul MEC nr. 381/21.06.2004 si Ordinul MCTI nr. 1620/11.10.2004.

  Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

  © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări

 
Utile
Buletine SIEAR
Ultimele stiri