ARTS - Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate - www.arts.org.ro!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 29-06-2022 21:11:04
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 212 - Februarie 2007


 • 1. Anunturi

  2. Actiuni

  3. Cunoasterea este puterea

  4. Din alte surse

  1. Anunturi

  1. Pe site-ul www.srac.ro este prezentata oferta completa de instruire in domeniul calitatii. (C. Cursuri pentru sisteme de management al calitati; M. Cursuri pentru sisteme de management de mediu; I. Cursuri pentru alte sisteme de management si pentru sisteme integrate de management; A. Cursuri de formare auditori; D. Cursuri diverse).

  2. 26.02-9.03.2007 - AIIR-Filiala Bucuresti, organizeaza in incinta Facultatii de Instalatii-UTCB, cursul de pregatire intensiva pentru auditori energetici. Pentru detalii privind inscrierea, conditiile de participare, cost etc. puteti sa accesati site-ul www.aiiro-bucuresti.ro. Pot participa atat ingineri (instalatii, energetica, mecanica, electrotehnica, constructii civile, utilaj etc.) cat si arhitecti. Cursul si aplicatiile sunt structurate pe noua metodologie de auditare energetica (din 2007) care se refera atat la instalatiile de incalzire si a.c.m. cat si la instalatiile de ventilare si cele electrice. Se prezinta in paralel si metodologia inca in vigoare (NP047, NP048 si NP049). Inscrierile/plata pana la data de 16 februarie 2007.

  3. 22.03.2007 - Conferinta Nationala ARACO, Hotel Montana Sinaia. Detalii in Buletin ARACO nr. 4/2007 si la e-mail: contact@araco.org.

  4. Instructiuni pentru scrierea articolelor la revistele: „Electricianul” si „Masurari si Automatizari”.
  - Fisier Word format doc. avand text pentru articol cu diacritice romanesti (Times New Roman), trimiterile la poze, desene sau grafice se fac explicit in text.
  - Foto format jpeg, rezolutie 300 dpi (1500x2000 pixeli), ca resurse independente (sa nu fie inserate in documentul word), se denumesc in ordine: fig. 1, fig. 2 etc...
  - Desenele in Corel 10 (textul din desen convertit in curbe) ca resurse independente.
  - Grafice in fisier format Excel.
  - Scurt rezumat in romana si engleza.
  - Se publica poza de autor insotita de un scurt C.V. doar daca articolul este scris de un singur autor, iar acesta este o personalitate in domeniu.

  5. Naum Consalt Software a lansat produsul iCONSALT sub platforma ORACLE. Detalii la: www.oracle.ro.

  2. Actiuni

  863. 20.02.2007 - La CT 207-ASRO, reprezentantul SIEAR este studentul Andrei Avram.

  864. 21.02.2007 - S-a stabilit convocarea Sedintei Consiliului Director SIEAR pentru 23.03.2007 ora 10:00 si a Adunarii Generala SIEAR la ora 11:00.

  865. 23.02.2007 - Pozitia SIEAR referitor la Reglementarile tehnice in domeniul Instalatiilor electrice si de automatizari, MTCT.

  3. Cunoasterea este puterea

  Univers Ingineresc nr. 2(384)/2007

  - O noua politica energetica.
  - O suta cincizeci de ani de exploatare industriala a petrolului romanesc.
  - Strategia energetica.
  - O noua conceptie privind finanatarea in energie.
  - Instrumente moderne, viitor asigurat pentru promovarea in Spatiul European al Cercetarii-ERA.
  - Istoria ascensorului.
  - Din istoria ingineriei romanesti.
  - Conferinta Comunitatea Stiintifica Electrotehnica - o comunitate deschisa spre viitor, strategii si politici in cercetarea stiintifica din domeniul electrotehnic.
  - Energia geotermala.
  - Institutul national Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE) - optzeci de ani de existenta.

  Univers Ingineresc nr. 2(385)/2007

  - Siguranta energetica si rezervele de petrol.
  - Impactul integrarii in Uniunea Europeana asupra comunitatii de afaceri din Romania.
  - ROMEXPO noi oportunitati de afaceri in Orientul Mijlociu si in Nordul Africii.
  - Activitatea Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei in anul 2006.
  - 30 de ani de invatamant tehnic superior la Bacau.
  - O greseala fundamentala: lipsa apelarii la consultanti.
  - Integrarea in Uniunea Europeana a transportului feroviar de calatori.
  - Impactul introducerii tehnologiei informatiei in sectorul furnizorilor de utilitati.

  Lighting design nr. 1/2007

  - Designul iluminatului in proiectarea de locuinte.
  - Stejar - Extras decenta.
  - Atestarea calitatii profesionale in iluminat.
  - Controlul total al iluminatului. Detalii la: www.gira.com, demco@demco.ro.

  4. Din alte surse

  - Belgia - campioana la reciclat deseuri. Noua ambalaje menajere din 10 au fost reciclate in Belgia in anul 2005. Grupul care se ocupa de recuperarea deseurilor, Fost Plus, spune ca, in 2005, colectarea si selectarea deseurilor, in vederea reciclarii, au adus beneficii de 24 milioane euro.

  - Lupta pe segmentul automobilelor foarte ieftine se inteteste! Dupa ce Toyota a anuntat, recent, ca pregateste lansarea unui model de 5.000 de euro, pana in 2010, a venit randul celor de la Renault sa iasa (din nou) la rampa si sa anunte intentia sa lanseze o noua versiune Logan, mult mai ieftina decat cea actuala. 'Noua generatie Logan va fi mult mai competitiva', iar pretul acesteia va fi cuprins intre 2.000 si 4.000 euro.

  - Temperatura medie ar putea creste, pana la sfarsitul acestui secol, cu 3 grade.

  - Salariile din sectorul energetic vor creste anul acesta cu 22%.

  - Producatorul german de automobile DaimlerChrysler a anuntat vanzarea unei participatii de 7,5% din EADS catre un grup de investitori publici si privati, pentru 1,5 miliarde euro. DaimlerChrysler, care era principalul actionar al EADS, detinand 22% din gruparea europeana de aeronautica EADS, si-a redus participatia pana la 15%. Grupul de aeronautica EADS a fost confruntat cu o criza de proportii in cursul anului trecut, cauzata de intarzierile de productie ale gigantului avion de transport Airbus A380, situatie ce a generat reduceri ale profitului potential cu aproximativ cinci miliarde de euro si a ridicat posibilitatea unor concedieri.

  - Compania Terrafugia Inc. a realizat masina-avion „Transition” care poate rula pe strazi si zbura in aer. Dupa ce aterizeaza pe pista isi strange aripile si se poate inscrie pe traficul rutier. Va intra pe piata in circa 2 ani si va costa aproximativ 100.000 de euro.

  - Nokia aduce televiziunea pe telefonul mobil, odata cu lansarea modelului N77.

  - Descoperire: Gandurile pot fi citite.

  - India va avea 500 de milioane de abonati la telefonia mobila pana in anul 2010.

  - MTCT va investi 81 milioane euro pentru modernizarea aeroportului Otopeni.

  - RCS&RDS a primit numere de mobil.

  - Compania suedeza Ikea, producator si distribuitor de mobila si accesorii. pentru casa, va inaugura pe 21 martie primul magazin din Romania pentru care a investit 25 milioane euro. Magazinul este situat  in Zona Comerciala Baneasa.

  - Logan ocupa locul I la Calitate in segmentul sau. In revista L'Automobile Magazine, editia din februarie 2007, modelul Logan a fost plasat pe locul intai la calitate si fiablitate, clasa 'Compacta'. Ghidul oficial Calitate / Fiabiliate 2007, publicat de revista franceza, analizeaza peste 120 de modele a 31 de marci diferite.

  - Noul sistem de operare al Microsoft, Windows Vista, este un produs care tenteaza. Inainte de a lua decizia de schimbare a sistemului de operare, trebuie sa stiti insa ce presupune acest lucru. Windows Vista cere resurse hardware destul de puternice, astfel incit exista o serie de costuri pentru componentele necesare ca sistemul de operare sa ruleze fluent si pentru a putea folosi interfata grafica a acestuia.

  - Conform enciclopediei „Wikipedia” in anul 1940 a aparut serviciul „mistery shopping” ca mecanism de masurare a integritatii angajatilor. Modalitatile de observare sunt: completarea unui chestionar la achizitionarea unui produs, inregistrari audio sau video. Se orienteaza pentru utilizarea acestui serviciu: banci, hoteluri, restaurante, spitale etc.

  - Publicitatea pe telefoane mobile vine si in Romania.

  - Noul sistem de operare al Microsoft, Windows Vista, este un produs care tenteaza. Inainte de a lua decizia de schimbare a sistemului de operare, trebuie sa stiti insa ce presupune acest lucru. Windows Vista cere resurse hardware destul de puternice, astfel incat exista o serie de costuri pentru componentele necesare ca sistemul de operare sa ruleze fluent si pentru a putea folosi interfata grafica a acestuia.

  - BERD finanteaza, cu 60 milioane euro, proiecte imobiliare din Romania.

  - Daimler Chrysler, al cincilea producator de automobile din lume, din punctul de vedere al vanzarilor globale, vrea sa concedieze 16% dintre angajatii sai, adica aproximativ 13.000 persoane, ca sa redevina profitabil pana in anul 2008.

  - Flamingo: doar cateva mii de licente Vista se vand in 2007.

  - Quanta Computer, unul dintre cei mai mari producatori de laptopuri pe comanda din lume, a anuntat contractarea a un milion de notebook-uri in cadrul faimosului proiect umanitar global 'Un laptop pentru fiecare copil' (in original One Laptop Per Child, OLPC).

  - Mihai Panaitescu de 22 de ani a castigat marele premiu al Peugeot Design. Proiectul intitulat „Flux”, prezinta un concept de autovehicul versatil cu motor pe hidrogen. Pentru aceasta Mihai Panaitescu va fi invitat la Salonul International de la Geneva unde va primi trofeul „La Griffe”si va incasa un cec in valoare de 6.000 euro de la presedintele Peugeot, Frederic Saint Geours.

  - Companiile Semanatoarea si MYO-O s-au asociat cu producatorul belarus MTZ in vederea infiintarii in Romania a unei noi fabrici de tractoare, ROMBEL Traktors, in care investesc patru milioane euro. ROMBEL Traktors, va incepe in luna iunie productia de tractoare la Bucuresti. Pretul mediu al unui utilaj va fi de 15.000 de euro si va avea un consum de 15-17 litri pe hectar. Pentru inceput productia va fi la Semanatoarea, iar in primele luni ale lui 2008 va continua undeva langa Bucuresti. In prima faza, se vor produce diverse variante de tractoare de 81- 89 cai putere, urmand ca, pe viitor, sa se extinda pentru inglobarea plajei de 105 - 138 de cai putere. Reprezentantii MYO - O spun ca aceste tractoare nu concureaza cu cele produse la Brasov, deoarece au motoare mai puternice decat modelele de 45 de cai produse la uzina brasoveana.

  - Mai multe companii media din SUA au pornit un atac impotriva Google. Companiile, printre care si Walt Disney si Time Warner, acuza Google ca incurajeaza pirateria video.

  - Linia de metrou Piata Victoriei - Otopeni va avea 21 de statii si va trece prin cartierul 1 Mai.

  - Automobile Craiova, lansata la privatizare luna martie 2007.

  - Lucrarile pentru reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre, pe baza unui proiect realizat de catre Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala (JICA), vor incepe in acest an.

  - General Motors discuta cu Daimler preluarea subsidiarei Chrysler.

  - Lukoil Romania va consuma energie de la propria termocentrala.

  - Cercetatori de la General Motors si MIT, au creat conceptul unei masini electrice usoare care se poate 'impacheta' singura, in scopul de a limita aglomeratiile in parcari.

  - Profitul reinvestit nu se impoziteaza.

  - Cercetatori de la Universitatea din Stanford, California au realizat o masina care se conduce singura si care a primit numele de Stanley. Folosindu-se de senzori. Laser si camere de luat vederi, masina a parcurs 220 de km. Se prevedev ca in anul 2030 sa avem automobile inteligente.

  - BitDefender ofera protectie si pentru telefoanele mobile.

  - Salonul International Auto Bucuresti (SIAB), care in acest an va fi organizat de AMC Promotion, se muta de la ROMAERO la Metro Cash&Carry din Otopeni unde suprafata amenajata va depasi 40.000 de mp.

  - MEC a publicat proiectul de Hotarare de Guvern potrivit caruia motorina comercializata incepand cu 1 iulie 2007 va contine, in mod obligatoriu, biocarburanti in proportie de 2%, urmand ca acest procent sa fie aplicat si benzinei, din 1 ianuarie 2009.

  - Intersectii supravegheate video, incepand cu 1 martie, in Capitala.

  - Bill Gates isi lasa copiii la calculator doar 45 de minute pe zi.

  - Cu ocazia aniversarii a 30 de ani de activitate, o companie din Elvetia a creat automobilul complet transparent „RinspeedXtasis”. Masina are 750 de kg. si functioneaza pe baza de bio-etanol. Masina va fi expusa in luna martie la Salonul International Auto din Geneva.

  - Real Hypermarket va deschide, in acest an doua centre comerciale in cartierele Vitan si Berceni din Bucuresti, urmand ca in anul 2008 sa deschida alte doua magazine Hypermarket unul dintre acestea in cadrul Cotroceni Retail Park Cotroceni. Spatiile de vanzare ale magazinelor vor fi cuprinse intre 6.000 si 8.000 de metri patrati. Investitiile alocate de Real pentru un magazin sunt cuprinse in general intre 12 si 18 milioane de euro.

  - Întrebare la un examen de fizica la Universitatea din Copenhaga:
  - Cum se poate masura înaltimea unei cladiri cu un barometru ?
  Raspuns 1. Se masoara lungimea barometrului, se leaga barometrul cu o sfoara si se coboara de pe acoperisul cladirii; înaltimea cladirii = lungimea barometrului + lungimea sforii.
  Studentul care a dat acest raspuns a fost dat afara de la examen. Acesta a depus o contestatie care a fost acceptata pentru ca s-a considerat ca întrebarea nu impunea o anumita solutie. Dar cum raspunsul sau nu putea edifica examinatorul asupra cunostintelor de fizica dobândite la cursul respectiv, o noua examinare a avut loc.
  Raspuns 2. Se arunca barometrul de pe cladire si se masoara timpul pâna la impactul cu solul. Înaltimea cladirii este data de formula g*t2/2.
  Examinatorul solicita o alta solutie.
  Raspuns 3. Daca este o zi însorita, se aseaza barometrul pe cladire si se masoara umbra de pe sol. Cunoscând lungimea barometrului si a umbrei, totul se reduce la o simpla problema de asemanare.
  Examinatorul solicita o alta solutie.
  Raspuns 4. Se leaga barometrul cu o sfoara si este lasat sa oscileze liber la sol si pe cladire. Cum perioada de oscilatie depinde de acceleratia gravitationala (g), se poate masura înaltimea cladirii în functie de variatia lui g.
  Examinatorul solicita o alta solutie, si atrage atentia studentului ca este ultima sa sansa.
  Raspuns 5. Solutia pe care o asteptati de la mine banuiesc ca este masurarea presiunii la sol si pe cladire – presiune care variaza cu înaltimea - si determinarea înaltimii cladirii în functie de variatia de presiune. Dar aceasta este o solutie de-a dreptul plicticoasa, de aceea va mai propun una:
  Raspuns 6. Se poate propune administratorului cladirii un târg avantajos:
  - Îmi puteti spune, în schimbul acestui frumos barometru, care este înaltimea cladirii... ?
  Studentul acesta a fost Nils Bor (1885-1962), singurul absolvent al Universitatii din Copenhaga laureat al premiului Nobel!

  Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

  © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări

 
Utile
Buletine SIEAR
Ultimele stiri