ARTS - Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate - www.arts.org.ro!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 29-06-2022 21:00:17
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 246 - Iunie 2007


 • 1. Anunturi

  2. Cunoasterea este puterea

  3. Din alte surse

  IMPORTANT!

  1. Anunturi

  1. Luni 4 iunie 2007, orele 14:00-17:00 Va fi prezent in curtea Facultatii un autobuz al firmei PHOENIX CONTACT, dotat cu aparatura si echipamente pentru protectie la supratensiuni, supracurenti si tensiuni tranzitorii. Specialisti ai firmei si cadre didactice din Facultate, vor oferi informatii de ultima ora referitoare la aceste aparate si echipamente. Va invitam sa participati la aceasta intalnire.

  2. Cunoasterea este puterea

  Finante si Afaceri nr. 3/2007

  - Dezvoltarea economica a Romaniei dupa aderare.
  - Din vara, odata cu deschiderea totala a pietei de electricitate, furnizorii privati vor sa livreze energie electrica mai ieftina romanilor.
  - IT&C-ul romanesc atrage 30% din totaul investitiilor Israelului in tara noastra.

  Best Magazin nr. 4/2007

  - Dezvoltarea economica a Romaniei dupa aderare.

  3. Din alte surse

  - Geografia Romaniei, lectie interactiva pentru calculator Intuitext, liderul si formatorul pietei de solutii moderne de instruire, anunta lansarea unui nou produs: 'Geografika - Romania Interactiva'. Este primul software educational care permite studiul geografiei Romaniei intr-o maniera interactiva, folosind harti dinamice, jocuri si teste. (PC Forum).

  - Ministerul Sanatatii Publice va finanta din venituri proprii achizitionarea unui sistem informatic, in valoare de 22 de milioane de dolari, pentru unitatile sanitare din Bucuresti si alte judete, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de institutie.

  - Ministerul Economiei si Finantelor va purta saptamana viitoare discutii separate cu fiecare partid politic, patronat si sindicat, in privinta strategiei energetice, urmand ca peste doua saptamani discutiile sa se desfasoare impreuna cu toti partenerii implicati.

  - La prima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti se va discuta proiectul privind preluarea CET-urilor de catre municipalitate. Edilii au intocmit un proiect de hotarare referitor la trecerea centralelor termoelectrice din subordinea societatii Termoelectrica la Primaria Capitalei. CET-urile si RADET-ul ar urma sa formeze o singura entitate care va asigura producerea si distributia energiei termice, un vis mai vechi al edililor. Reprezentantii municipalitatii doresc sa preia centralele fara datoriile care depasesc 700 de milioane de lei. Transferul ar urma sa fie facut in cel mai scurt timp, astfel incat pana la 30 august sa fie incheiate contractele cu furnizorii de gaze.

  - Situatia economiei globale este mai buna decat in ultimii ani, pe fondul avansului rapid al Chinei si al relansarii economiilor Europei si Japoniei, care contrabalanseaza incetinirea inregistrata in SUA, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citata de Reuters.

  - Transporturile ar putea primi aproximativ 350 milioane lei din Fondul National de Dezvoltare, cea mai mare parte a banilor urmand sa fie utilizata pentru segmentul de autostrada Bucuresti-Ploiesti, a anuntat ministrul transporturilor, Ludovic Orban.

  - Pasajul de la aeroportul Aurel Vlaicu (Baneasa), destinat fluidizarii circulatiei, va costa circa zece milioane de euro si va fi realizat, cel mai probabil, de firma portugheza Lena, care deruleaza in prezent lucrari in zona, la extinderea DN 1, a declarat ieri ministrul transporturilor, Ludovic Orban.

  - Se mareste Capitala, a anuntat viceprimarul Razvan Murgeanu. Zona metropolitana a Bucurestiului va fi marginita la nord de localitatea Snagov si la sud de localitatea Comana, a precizat el. 'Proiectul privind zona metropolitana a fost finalizat si cuprinde zona Snagov, catre nordul Capitalei si pana in sud la comuna Comana, unde padurea se intinde pe circa 6.000 de hectare. Aceasta zona inca nu a fost exploatata, insa reprezinta o zona foarte interesanta pentru investitii imobiliare', a declarat viceprimarul. Arhitectii orasului au si alte proiecte. Daca ideile lor vor fi puse in practica, masinile s-ar imputina, iar mersul pe jos sau cu bicicleta ar deveni obisnuinta. Arhitectii vor sa modifice zona Podului Izvor. Ei vor sa construiasca un pasaj pietonal peste Dambovita, un mall cultural si o piata culturala. Un alt proiect propune transformarea completa a pietei de la Ateneu. Fara masini, doar cu piste pentru biciclisti.

  - Echipamentele noi de contorizare prezentate de Distrigaz Sud se adreseaza caselor si micilor agenti economici, a spus Jean-Paul Moreau, director in cadrul companiei, adaugand ca aparatele vor fi instalate la 20.000 de clienti anual. Cu toate acestea, distribuitorul de gaze nu a selectat firma care va produce aparatele si apreciaza ca acestea vor costa "cateva zeci de euro". Noile aparate de masurare si reglare a presiunii gazelor naturale pe care le va instala Distrigaz Sud se vor adresa doar noilor clienti, nu si celor pe care compania ii are in prezent. Distrigaz Sud spune ca va incerca sa-si pastreze toti consumatorii casnici dupa 1 iulie cand liberalizarea totala a pietei va permite acestora sa-si aleaga singuri furnizorul de energie. "Schimbarea furnizorului nu costa, iar debransarea nu este necesara pentru ca se foloseste aceeasi infrastructura, dar trebuie un preaviz de 60 de zile pentru rezilierea contractului plus plata consumului pana la acea data", spune Marc Hirt, director general adjunct comercializare. Clientii pe care Distrigaz i-a pierdut de la privatizare (din 2005) pana astazi sunt 20 de firme, iar jumatate s-au intors, spune Cristian Dandu, directorul comercial, declara ca numarul total de clienti ai Distrigaz Sud este de 1,13 milioane, din care 250.000 sunt firme. 2,2 milioane este numarul consumatorilor casnici si, potrivit estimarilor, doar 5 dintre ei vor schimba furnizorul dupa deschiderea pietei.

  - In mai putin de doi ani, in Dubai se va inalta un hotel exclusivist, un zgarie-nori capabil sa se roteasca la 360 de grade. Si mai interesant este faptul ca fiecare etaj se va putea roti independent, in functie de dorinta celor care il ocupa. Arhitectul "vinovat" de aceasta viziune futurista este David Fischer, un italian de origine israeliana. Edificiul se va numi "Turnul lui Da Vinci", iar forma sa arhitecturala ii va permite sa se miste permanent. Energia folosita va fi cea eoliana, fiecare rotatie generand energie. Viteza de rotire a fiecaruia dintre cele 68 de etaje se va putea schimba cu ajutorul unui sistem operabil prin voce. Proiectul, estimat la aproximativ 275 de milioane de dolari, va fi finalizat in mai putin de doi ani. Dupa parerea arhitectului, nu va fi nevoie de mai mult de 90 de oameni pentru a duce la bun sfarsit constructia turnului.

  - Un malaiezian a inventat vesta antiglont din fibra de nuca de cocos si fibra de sticla. Aceasta este ultima inventie a profesorului malaiezian. Inventatorul vestei spune ca vesta antiglont confectionata din fibra de nuca de cocos respecta toate standardele internationale in domeniu. Accesoriul militar cantareste doar 3 kilograme, de trei ori mai usoara decat cea clasica, confectionata din kevlar, si costa doar 440 de euro, in timp ce vestele clasice ajung pana la 3.500 de euro.

  - Un doctor bucurestean pune diagnostice pacientilor printr-o metoda mai putin obisnuita: termografia. Cu ajutorul unui aparat medical, Dumitru Badila (48 de ani) studiaza si fotografiaza diferentele de temperatura emanate de corpul uman. Aceste diferente sunt ca un semnal de alarma in diagnosticarea unor boli si maladii, precum cancerul de piele si de san. Termografia medicala sau termoviziunea computerizata este o metoda de diagnostic cu ajutorul careia se vizualizeaza diferentele de temperatura de la suprafata corpului. Mai exact, se fac niste fotografii ale trupului uman, in infrarosu, care mai apoi se 'citesc' si se analizeaza. Diferentele de temperatura sunt redate prin puncte calde, de culoare rosie sau puncte reci, de culoare verde. Zona de pe corp unde apar aceste puncte rosii este o zona 'cu probleme'. Este o procedura total inofensiva, care nu iradiaza organismul si poate fi repetata ori de cate ori este nevoie. La cabinetul doctorului Badila, situat pe Calea Mosilor din Bucuresti, e in permanenta cineva care isi asteapta randul la o termografie.

  - Un cercetator roman a gasit formula pentru a depasi viteza luminii Vasile Droj a descoperit in urma cu un sfert de secol formula matematica prin care viteza luminii poate fi depasita. Cercetatorul roman nu contesta experimentul americano-italian din anul 2000, care anunta depasirea vitezei luminii de 300 de ori (Gardianul).

  - MOL Romania se pregateste sa livreze de la 1 iulie 2007 motorina cu un continut de 2% biodiesel, desi considera ca legislatia care ii impune acest lucru este neclara si are multe lipsuri, a declarat, directorul general al companiei, Zsolt Szalay. Acesta a adaugat ca in actul normativ nu sunt trecute exact indatoririle producatorului de carburanti sau ale distribuitorului si ca legiuitorul nu a prevazut foarte clar modalitatea de control a existentei componentului bio in motorina. Potrivit acestuia, MOL Romania se bazeaza in totalitate pe furnizorii sai de carburanti ca sa-i asigure combustibili in conformitate cu reglementarile in vigoare. Szalay a mai afirmat ca Grupul MOL a organizat, recent, o licitatie pentru achizitionarea a 220.000 tone/an de component bio pentru perioada 2008-2012. La licitatie s-au calificat un numar de 11 companii, sase dintre ele castigand licitatia. Reprezentantul MOL Romania a mai explicat ca pentru a-si asigura necesarul de carburanti bio, grupul petrolier maghiar a cumparat 25% plus o actiune din Rossi Biofuel Ltd. si va construi o fabrica de biodiesel la Komarom, in Ungaria, cu o capacitate de 150.000 de tone pe an. Fabrica ar urma sa inceapa productia in al patrulea trimestru al acestui an si sa aprovizioneze MOL cu aproximativ 120.000 de tone de biocarburanti pe an.

  - Rompetrol intentioneaza sa achizitioneze inca o rafinarie, in bazinul Marii Mediterane, fiind deja in discutii in acest sens, a declarat presedintele grupului, Dinu Patriciu. 'Vand pana la 25% din actiunile grupului, pentru ca vreau sa ma extind. Bazinul Marii Mediterane este foarte important pentru Rompetrol', a completat Patriciu, care a refuzat sa dea detalii despre amplasamentul rafinariilor pe care le vizeaza. Rompetrol, prezent deja in Europa Occidentala prin reteaua de benzinarii Dynef, estimeaza, pentru acest an, afaceri de 7,5 miliarde de dolari si un profit operational de circa 250 de milioane de dolari.

  - Peste 5000 de tone de carne de melc congelata, semipreparata sau in conserve vor iesi in curand, in fiecare an, pe poarta noii fabrici de procesare a carnii de melc construite in localitatea brasoveana Teliu. Intinsa pe o suprafata de 1700 metri patrati si dotata cu instalatii ultramoderne, la care vor lucra 100 de noi angajati, fabrica, unica in Europa Centrala si de Est, reprezinta o investitie de 1,2 milioane de euro, bani 'cotizati' de cei 203 crescatori de melci din toata tara deveniti actionari ai SC Escar Prod SCA, proprietara intreprinderii. Intreaga productie a fabricii - provenita de la melcii din speciile Helix Lucorum, Helix Pomatia si Helix Aspersa, cele mai apreciate de cunoscatori - va fi destinata exportului pe pietele din Uniunea Europeana si SUA, unde kilogramul de carne de melc se vinde 'en gros' cu 20-22 de euro.

  - Reprezentanti ai 15 firme de arhitectura au au propus un proiect cu multe cai pietonale si piste pentru ciclism in centrul Capitalei. Proiectul cuprinde portiuni din Piata Romana, Piata Unirii, Centrul istoric si Palatul Parlamentului. Aceasta va implica inchiderea traficului auto pe unele strazi cu sens unic.

  - Internet fara fir. Providerul de net wirwless Hot-Spot.ro va instala zone de acces la Internet, hot-spot, cu o banda de transfer de 100 Mbs. In prima etapa un hot-spot va fi instalat in fata Teatrului National si unul in parcul de langa fosta Policlinica Coltea. Reteaua va face fata la cateva sute de utilizatori, Internet-ul putand fi accesat de persoanele cu lap-top-uri, de cei ce dispun de PDA-uri, play station portabile si telefoane mobile de generatie noua. Sumele pentru servicii si investitii vor fi amortizate din publicitate. Se are in vedere si acoperirea parcului Cismigiu in acest an iar la nivel national urmeaza sa fie instalate 120 de zone wireless. Asemenea zone sunt in prezent in functiune in sase paviloane din Complexul Expozitional ROMEXPO, in incinta Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti si in diferite localuri si baruri.

  - Compania INR Management Real Estate investeste peste 400 de milioane de euro pentru a construi in Poiana Mica, langa Poiana Brasov, un proiect imobiliar care va include, printre altele, un teren de golf, un hotel de cinci stele si circa 1.000 de apartamente si vile. Proiectul, denumit Silver Mountain, va fi dezvoltat pe un teren situat la o distanta de doi kilometri de partiile de schi din Poiana Brasov si la circa 15 kilometri de orasul Brasov. Vor fi apartamente si vile de lux destinate vanzarii, un teren de golf care acopera o suprafata de 44 de hectare, un club si o scoala de tenis condusa de Ilie Nastase, precum si un hotel de lux, a declarat Simina Istrate, residential specialist la Colliers International, agentia imobiliara care promoveaza proiectul. Locuintele din Silver Mountain nu au fost lansate inca la vanzare.

  - In cadrul unei intalniri desfasurate saptamana trecuta cu reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor din Romania, organizatia internationala de mediu Greenpeace a cerut ministrului Varujan Vosganian sa includa un scenariu privind energia din surse regenerabile in documentele preparatorii pentru viitoarea politica energetica a Romaniei. Acest scenariu alternativ ar trebui sa se bazeze pe tintele europene de a reduce efectele schimbarilor climatice si de a elimina treptat energia nucleara. De asemenea, Greenpeace a cerut ca politica energetica a Romaniei sa fie supusa unei Evaluari Strategice de Mediu in conformitate cu dispozitiile Uniunii Europene. In timpul intalnirii de o ora cu reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor, Greenpeace a inmanat o scrisoare cu cererile sale, impreuna cu un studiu publicat recent, realizat de catre Greenpeace si EREC (European Renewable Energy Council - Consiliul European pentru Energie Regenerabila) si finalizat de catre institutele DRL si Ecofys. Aceste studiu intitulat „energy [r]evolution: a sustainable world energy outlook” descrie modul in care nevoile de energie in urmatoarele patru decenii pot fi satisfacute in paralel cu reducerea gazelor cu efect de sera cu 50% pana in anul 2050 pe plan mondial si cu inlaturarea treptata a dependentei de energia nucleara periculoasa inainte de anul 2030.

  - Potrivit New Scientis, Laslo Kis, fost profesor la Texas A&M University College Station, a venit cu o metoda care utilizeaza proprietatile termice ale unui simplu fir pentru a crea un canal sigur de comunicatii care depaseste performanta cheilor criptografiei cuantice. Inventia lui utilizeaza zgomotul termic generat de agitatia naturala a electronilor din interiorul unui conductor. Kis si colegii sai de la Universitatea Szeged din Ungaria sustin ca acest zgomot poate fi utilizat pentru trasferul in siguranta a informatiilor, sau ca si cheie de criptare, pe orice linie, precum linie telefonica sau retea de cablu. Ideea se bazeaza pe utilizarea a doi rezistori. Unul trimite un zgomot termic ridicat, iar cel de al doilea unul scazut. Jumatate din timp acestia produc atat un zgomot foarte ridicat cat si unul foarte scazut pe linie si vor ignora orice comunicatie. Restul timpului vor produce un pic mai mult zgomot si vor trimite informatii reale.
  Chiar daca hackerii au impresia ca asculta un mesaj, nu pot spune ce este deoarece este imposibil sa spuna daca o persoana utilizeaza un rezistor inalt sau scazut. (Newz.ro).

  - ExxonMobil, Aramco si compania petroliera numarul doi din China, Sinopec, vor infiinta doua societati mixte, cu o valoare totala de 5 miliarde de dolari, cu scopul de a extinde o rafinarie petrochimica chineza ce alimenteaza 750 de statii de benzina, relateaza Associated Press.

  Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

  © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări

 
Utile
Buletine SIEAR
Ultimele stiri