SRAC - Lider pe piata nationala de certificare!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 29-06-2022 21:13:23
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 248 - Iunie 2007


 • 1. Anunturi

  2. Actiuni

  3. Cunoasterea este puterea

  4. Din alte surse

  1. Anunturi

  1. Va informam ca a devenit functional magazinul online PRATCO eShop la adresa: http://www.pratco.ro/eshop.

  2. Instructiuni pentru scrierea articolelor la revistele: „Electricianul” si „Masurari si Automatizari”.

  - Fisier Word format doc, avand text pentru articol cu diacritice romanesti (Times New Roman), trimiterile la poze, desene sau grafice se fac explicit in text.
  - Foto format jpeg, rezolutie 300 dpi (1500x2000 pixeli), ca resurse independente (sa nu fie inserate in documentul word), se denumesc in ordine: fig. 1, fig. 2 etc...
  - Desenele in Corel 10 (textul din desen convertit in curbe) ca resurse independente.
  - Grafice in fisier format Excel.
  - Scurt rezumat in romana si engleza.
  - Se publica poza de autor insotita de un scurt C.V. doar daca articolul este scris de un singur autor, iar acesta este o personalitate in domeniu.

  3.1. 10-14.06.2007 - 9th REHVA World Congress Clima 2007. Din partea Romaniei prof. dr. ing. Florin Chiriac - membru al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR). Detalii la: www.clima2007.org.

  3.2. 14-17.06.2007 - Expozitia Nationala de Constructii si Instalatii - CAMEX, Editia a III-a, Ploiesti.

  3.3. 28.06-01.07.2007 - Expozitia Nationala de Constructii si Instalatii - CAMEX, editia IV-a, Suceava.

  3.4. 5-6.07.2007 A XVII-a Conferinta cu tema: "Instalatii pentru constructii si economie de energie", organizata de AIIR Filiala Moldova - Iasi s.a.

  3.5. 30.08-02.09.2007 - Expozitia Nationala de Constructii si Instalatii, CAMEX, Editia IV-a, Baia Mare.

  3.6. 12-15.09.2007 - Evenimentul International Electric & Automation Show (IEAS) 2007. Simpozion SIEAR. Mai multe detalii la: DK-EXPO
  Tel.
  +40 210-3272452
  Fax. +40 210-3272454 si la www.ieas.ro, www.dk-expo.ro, office@dk-expo.ro.

  2. Actiuni

  899. 4.06.2007 - Intalnire referitoare la stadiul de elaborare al lucrarii „Manualul de Instalatii Electrice si Automatizari”. Au participat: prof. dr. ing. Ioan Ionescu - Univ. Valahia Targoviste, presedinte SIEAR - Filiala Targoviste; prof. Mihai Stan – director Editura Bibliotheca, Targoviste; ing. Costel Coravu - director general Phoenix Contact; prof. dr. ing. Constantin Ionescu - presedinte SIEAR. Lucrarea este coordonata de Filiala Targoviste. Se prevede aparitia primei editii in luna octombrie 2007.

  3. Cunoasterea este puterea

  Newsletter Genesys nr. 21/2007

  - Dell a extins linia de desktop-uri dedicate impatimitilor de jocuri pe calculator cu un nou sistem, Dell XPS 720 H2O.
  - Cu ocazia Interop 2007, eveniment de referinta pentru industria IT desfasurat saptamana trecuta la Las Vegas, Citrix Systems a anuntat disponibilitatea noii solutii WANScaller Client de optimizare a accesului pentru retelele WAN.
  - GENESYS DISTRIBUTIE anunta disponibilitatea unor noi tipuri de servicii de instruire prin organizarea cursurilor CITRIX Presentation Server Basics si CITRIX Presentation Server Advanced Concepts.

  Newsletter Matrix Rom nr. 5/2007. Detalii la www.matrixrom.ro.

  4. Din alte surse

  - Xerox dezvolta un nou mod de a printa text invizibil. Potrivit companiei, descoperirea va oferi clientilor si companiilor posibilitatea de a adauga un nivel aditional de securitate materialelor obisnuite printate precum cec-uri, tichete, cupoane si alte documente de valoare. Textul fluorescent ascuns apare doar sub lumina ultravioleta, dupa cum a declarat Reiner Eschbach, cercetator al Xerox Innovation Group si co-inventator al procesului patentat. Mai mult, metoda de printare nu necesita utilizarea unor cerneluri fluorescente speciale. 'Putem crea texte fluorescente cu un printer digital fara a utiliza o cerneala fluorescenta', a declarat Eschbach. 'Asta inseamna ca un printer digital cu patru culori poate pe langa listarea normala sa individualizeze simultan un document cu in identificator fluorescent'. Dupa cum a declarat cercetatorul, echipa sa a descoperit intamplator aceasta nou tehnica, in timp ce lucra la crearea imaginii GlossMark, o tehnologie pentru crearea unei imagini holograma. Cercetatorii si-au pus intrebarea daca nu ar exista o cale de a crea marcaje fluorescente utilizand un toner conventional. Ei au realizat ca cei mai multi producatori de hartie injecteaza deja agenti fluorescenti de luminozitate in hartie pentru a o face mai alba. Astfel, cercetatorii au creat anumite combinatii in toner pentru a permite fluorescentei hartiei sa lumineze atunci cand este expusa la lumina ultravioleta. Mai apoi, Xerox a creat un font care utilizeaza acest contrast pentru a 'scrie' litere si cifre fluorescente ascunse.

  - Grupul american General Electric a ales Romania pentru prima sa unitate de productie de componente pentru motoare de avion din Sud Estul Europei - Turbomecanica Combustor Products (TMCP). Domeniul ales de GE este unul de inalta tehnologie: producerea de componente pentru motoare de avion. GE Aviation si Turbomecanica S.A. au fost parteneri egali in cadrul societatii mixte Turbomecanica Combustor Products (TMCP), GE achizitionand si restul de 50% si devenind astfel unic proprietar.

  - Viitoarele norme de poluare admise in Europa vor schimba radical mersul lucrurilor pe piata auto. Astfel, incepand cu 2012 Comisia Europeana va aplica o limita maxima admisa de 130g/km de dioxid de carbon emis. Problema constructorilor nu sta in gasirea tehnologii care sa permita respectarea acestor norme, ci descoperirea unor tehnologii care sa nu ridice foarte mult pretul de productie. Pana in prezent s-a gasit un singur raspuns: Toyota Prius.

  - Utilizatorii calendarului Google isi pot accesa programul zilnic direct de pe telefonul mobil. Numarul utilizatorilor de mobil este superior celui care folosesc PC-ul, ceea ce justifica alegerea Google de a face accesibil calendarul sau pe mobil, a anuntat pe blog-ul sau inginerul software Devesh Parekh din cadrul echipei Google. Utilizatorii care se vor loga pe Google Calendar doar accesand calendar.google.com vor putea vizualiza data, ora, locatia si descrierea evenimentelor respective, formatate pentru o vizualizare excelenta pentru ecranul unui telefon mobil.

  - Cele mai vandute produse electronice din istorie. Telefonul mobil Nokia 1100 s-a vandut in peste 200 de milioane de exemplare iar Nokia 3310 in 126 milioane de exemplare. Sony Play Station 2 in 115 milioane de exemplare si Apple iPod in 100 milioane de exemplare.

  - Microsoft pune capat navigarii incognito pe Internet Microsoft a venit cu o inovatie extraordinara, dezvoltand un software care iti poate ghici numele, varsta, genul si poate chiar zona unde te afli, prin analizarea istoriei site-urilor pe care le-ai accesat de-a lungul timpului, conform Realitatea.

  - Sa nu aveti incredere in departamentul IT? Conform firmei de cercetare Cyber-Ark, o treime dintre profesionistii IT obisnuiesc sa citeasca pe ascuns mesajele personale din sistem si trag cu ochiul la detalii salariale. Ingrijorator este si faptul ca o treime dintre cele 200 de persoane intrebate afirmau ca au reusit sa acceseze reteaua fostilor angajati, deoarece parolele nu sunt schimbate, iar securitatea nu e eficienta. (SmartNews)

  - Oamenii de stiinta de la Universitatile Shiga si Ritsumeikan, din Japonia, au prezentat în premiera vineri, noul robot-chirurg, demn de a revolutiona tehnica medicala prin operatii de mare fineţe.
  Principalul avantaj al „gandacului” este forma de insecta, care îi va permite sa avanseze usor prin corp în orice directie. El are pe „cap” o cameră video si în interiorul corpului toata aparatura necesara extirparii unei tumori. Poate sa coasa, sa faca „tesaturi" din fire artificiale (care apoi se resorb) si, va putea face orice tip de operatie. Tintele centrale vor fi însa tumorile canceroase din interiorul intestinului. Din exterior, o echipa de chirurgi îl va dirija prin intermediul unui computer, care va folosi atat imaginile locale, furnizate de robot, cat si hartile tridimensionale realizate prin rezonanta magnetica de cele mai performante scanere. Chirurgul va opera cu ajutorul unui joy-stick, exact ca si copiii care se joaca pe video. Operatiile pe colon, care presupun extirparea unei zone mai întinse a acestuia, sunt în prezent foarte riscante, aproape 75% din pacienţii operati pierzandu-si viata în urmatorii trei-patru ani. Cu ajutorul „gandacului”, procentul celor care vor scapa cu viata va creste pana la 98%, ceea ce reprezinta o revolutie în chirurgia pe intestin.

  - Brandul sectorial de export, Romania IT, a fost lansat pe 14 martie la CeBIT Hanovra, in cadrul unei conferinte internationale de presa. Valoarea estimata a sectorului IT este de 380 de milioane euro in 2006. “Numai in anul 2006, valoarea sectorului romanesc de IT&C a fost de 4.8 miliarde de euro, aducand o contributie de 4.19% la PIB. In acelasi timp, valoarea exporturilor de software si servicii a fost estimata la 380 milioane de euro pentru anul 2006”.

  - Ai vrea sa stii ce se intampla acasa cand tu esti plecat? Normal ca vrei, doar e casa ta… sau platesti chirie pentru ea. Asa s-au gandit si cei care au inventat ceasul cu alarma si camera video. Aceasta are in partea de sus o camera video digitala care se pune pe filmat daca ‘simte’ ceva miscari prin casa. Cand te intorci nu iti mai ramane decat sa infigi un cablu USB in ceas si sa-l conectezi la computer si sa downloadezi filmul.

  - "Daca nu vor fi efectuate investitii in eficientizarea consumului, scumpirea energiei va duce la erodarea avansului prognozat al veniturilor populatiei Romaniei", apreciaza fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu.

  - Expertul in probleme de energie, Aureliu Leca, profesor universitar la Politehnica Bucuresti si seful Catedrei UNESCO pentru Energie a spus ca: "durata de viata a centralelor electrice este depasita si ca in sectorul energetic nu s-au mai facut investitii; industria noastra consuma foarte mult, fiind energofaga; sunt 85.000 de blocuri, trei milioane de apartamente si sapte milioane de oameni in ele. Daca vom face investitii, pierderile de energie vor fi reduse cu 50%, iar factura poate deveni acceptabila. Lipseste un minister al Energiei si Resurselor, care sa traseze toate problemele importante, pentru ca Romania de 17 ani nu are o entitate care sa faca strategii energetice."

  - Germanii de la RWE doresc sa intre pe piata energiei din Romania. Pentru a-si asigura prezenta, in cea ce considera a fi cea mai importanta piata energetica din regiune, RWE este intersata de: industria lignitului, reactoarele III si IV de la Cernavoda si distribuitorii de energie care au ramas de privatizat.

  - Pentru realizarea izolarii termice a peretilor exteriori, un proprietar va plati intre 25 si 30 de euro pentru metrul patrat de perete izolat, pretul reprezentand materialele folosite, precum si manopera. Pentru izolarea exterioara a peretilor creste, nu cu mult, cu aproximativ 15%, daca apartamentul se afla la etajele superioare ale blocului. Cea mai buna metoda prin care se poate scapa de igrasie ramine cea a izolarii cu polistiren la exterior. Celelalte solutii, referitor la aditivi sau vopsele, sint solutii de moment. Proprietarii care vor solutii mai moderne contra igrasiei pot apela la solutia batoanelor congelate care face sa dispara mucegaiul 25 de ani. Gaurile in care se introduc batoanele contra mucegaiului se fac la distante de 11 centimetri, cat mai aproape de fundatia casei, respectiv in peretele cu probleme. Adancimea gaurilor trebuie sa fie mai mica decat grosimea peretilor cu 2,5 centimetri. Batoanele sint introduse in prealabil in congelator, dupa care se introduc in gaurile facute in pereti. Dupa topirea primului rand de batoane se mai repeta operatiunea inca de trei ori, apoi peretele poate fi tencuit. Un baton congelat costa 0,45 dolari, fara TVA. Intr-un metru liniar de perete intra aproximativ noua batoane. Inmultim cu patru batoane, necesare operatiunii finale, si reiese ca se folosesc 36 de batoane pentru metrul liniar de perete, care costa aproximativ 16 dolari. 'Durata de viata a unui astfel de tratament este de 25 de ani, timp in care eficienta va fi de 100%. O alta solutie moderna de alungare a igrasiei este cea a metodei electro-osmotice. Sistemul presupune introducerea in zid a unor anozi electrici de joasa tensiune, confectionati din titan. Gaurile se vor da, la fel ca si in cazul batoanelor congelate, cat mai aproape cu putinta de fundatia casei, in peretii exteriori. Pentru aceasta solutie, distribuitorul garanteaza 30 de ani fara igrasie. Printre avantajele acestui sistem se numara faptul ca se instaleaza usor, cu distrugeri foarte mici asupra cladirii, precum si faptul ca se pune in functiune imediat ce a fost instalat. Sistemul are efect de respingere in spre partea inferioara a zidului a moleculelor de umezeala si intoarcerea acestora in mod inofensiv in pamant. Pentru rezultate, sistemul trebuie sa functioneze in permanenta.

  - "Regiunile europene si orasele sunt in prima linie cand vine vorba de dezvoltarea economica", a declarat Comisarul European pentru Politica Regionala Danuta Hubner la Leipzig, in cadrul unei intalniri a ministrilor europeni. Reuniunea, gazduita de Ministrul german pentru transport, constructii si dezvoltare urbana a fost organizata in perioada 24-25 mai si a avut ca scop adoptarea a doua documente: Agenda Teritoriala a Uniunii Europene si Carta Leipzig pentru orase europene durabile.

  - Vosganian - "Sectorul energetic va beneficia de investitii de 30 miliarde de euro pana in 2020 / Gazul azer ar putea ajunge in Romania prin Gaz de France / Autostrada mai grea decat Transfagarasanul".

  - "Investitiile in sectorul energetic romanesc se vor ridica la aproximativ 30 de miliarde de euro pana in 2020", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, citat de NewsIn. Din aceasta suma, aportul statului, prin companiile de stat sau de la buget, va fi de 20%-30%. Vosganian a mai spus ca Romania va investi in sectorul de gaze pentru descoperirea de noi rezerve, cresterea capacitatii de inmagazinare si reabilitarea si dezvoltarea retelelor de transport si distributie. „Pentru cresterea capacitatii de inmagazinare, sumele care trebuie alocate se ridica la 500 de milioane de euro, fara a lua in calcul proiectul cu Gazprom de constructie a unor depozite in Moldova sau contributia Romaniei la viitorul gazoduct Nabucco, ce va fi la nivelul a cateva miliarde de euro”, a explicat oficialul. Vosganian a mai spus ca in sectorul petrolier, doar Petrom va investi 1,5 miliarde de euro in urmatorii ani. Complexurile energetice au nevoie, pana in 2010, de investitii de circa doua miliarde de euro pentru protectia mediului si modernizare, respectiv 570 de milioane de euro la Craiova Isalnita, 705 de milioane de euro la Rovinari si 760 de milioane de euro la Turceni.

  - Va produce Michelin hibridul Hy-Light? In urma cu trei ani, celebrul constructor de pneuri Michelin a prezentat o masina hibrid denumita Hy-Light, care impresioneaza prin faptul ca nu emite niciun fel de noxe. Realizat in colaborare cu elvetienii de la PSI (Paul Scherrer Institute), acest concept functioneaza pe baza unei celule de combustibil hidrogen si genereaza energie electrica datorita hidrogenului si oxigenului, care sunt stocate in doua rezervoare speciale. (Atac)

  - Ford a cumparat Volvo in anul 1999. In prezent, marca suedeza face parte din portofoliul Premier Automotive Group, divizie a grupului american, alaturi de Jaguar si Land Rover.

  Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

  © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări

 
Utile
Buletine SIEAR
Ultimele stiri