MATRIX-ROM Bucuresti - Editura si Casa Software - www.matrixrom.ro!

 
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări 29-06-2022 20:47:38
Cuprins
Contact
Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări
B-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021414, Bucureşti
Tel.: 021-252.42.80 / 135, 136, 128, 132
Fax.: 021-252.48.34
E-mail: siear@siear.ro

Buletin SIEAR nr. 256 - Iunie 2007


 • 1. Anunturi

  2. Actiuni

  3. Cunoasterea este puterea

  4. Din alte surse

  IMPORTANT!

  10-14.09.2007 - Curs de pregatire pentru „Verificatori de proiecte si experti tehnici in instalatii”. Cursurile sunt organizate de SIEAR in colaborare cu AIIR pentru urmatoarele domenii:
  - Instalatii sanitare (Is);
  - Instalatii gaze petroliere si lichefiate (Ig);
  - Instalatii de incalzire centrala (Ii);
  - Instalatii de ventilare si climatizare (Iv);
  - Instalatii electrice (Ie).
  Cursurile se desfasoara pe parcursul a 5 zile cate 6 ore/zi. Cursantii primesc in functie de domeniul solicitat brosurile cu criteriile de performanta pentru instalatiile: Is, Ig, Ii, Iv respectiv Ie. In afara de acestea, toti cursantii primesc urmatoarele:
  - Regulament de verificare si expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor;
  - Brosura „Atestarea verificatorilor de proiecte si expertilor pentru instalatii”;
  - Extras din legislatia referitoare la verificatorii de proiecte si expertii tehnici.
  Director curs: conf. dr. ing. Nicolae Ivan
  tel.: 021-2524280/135; 0721/932632 n_ivan@instal.utcb.ro.
  Alte informatii si inscrieri la
  Secretar curs: teh. Cornelia Popovici
  tel.: 021-2524280/136; 0723/384534
  Inscrierile se fac pana la 31.08.2007. Membrii AIIR si SIEAR beneficiaza de o reducere a costului cursurilor de pana la 20%.

  1. Anunturi

  1. Rugam membri SIEAR ca in perioada urmatoare sa trimita articole pentru manifestarile la care participa SIEAR ca organizator sau colaborator precum si pentru revistele “Electricianul” si “Masurari si Automatizari”.
  Actiunile mai importante la care participa SIEAR si in care sunt necesare articole sunt:

  12-15.09.2007 - Simpozion SIEAR in cadrul Evenimentului “International Electric & Automation Show (IEAS) 2007 - Editia a 3-a” de la Palatul Parlamentului.
  Organizator: DK-EXPO.
  Detalii la Tel. +40 210-3272452,
  Fax. +40 210-3272454 si la www.ieas.ro, www.dk-expo.ro, office@dk-expo.ro.

  17-20.10.2007 - A 42-a Conferinta Nationala de Instalatii. A 42-a Conferinta de Instalatii Electrice si Automatizari - Sinaia 2007. Organizatori: AIIR, SIEAR, ACESA, UTCB-FI, MTCT, SORPINC, SOROPA, AGFR, GIT, ARTECNO.

  26-27.11.2007 - Simpozion SIEAR - Catedra Electrotehnica (Facultatea de Instalatii-UTCB) in cadrul celei de A XIV-a Conferinta a Facultatii de Instalatii din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, cu tema: "Eficienta, confort, conservarea energiei si protectia mediului. Termodinamica si transferul de caldura. Instalatii termo-hidraulice, de protectie a mediului si de protectie impotriva incendiilor. Electrotehnica, iluminat, instalatii electrice si automatizari". Organizatori: UTCB - Facultatea de Instalatii, AIIR, SIEAR, CNRI, SORPINC, AGFR, SOROPA.
  Articolele pentru cele doua Simpozioane, pentru Conferinta de la Sinaia si pentru cele doua reviste se trimit prin e-mail la adresa: cionescu@instal.utcb.ro.
  Termen: 31.07.2007.

  2. "Prezentare SIEAR in catalogul IEAS 2007".

  2. Actiuni

  907. 2.07.2007 - SRAC a trecut cu succes evaluarea în vederea acreditarii pentru certificarea sistemelor de management al calitatii (ISO 9001), a sistemelor de management de mediu (ISO 14001) şi a sistemelor de management al sigurantei alimentului (ISO 22000) de către organismul elen ESYD – Hellenic Accreditation System S.A., conform standardului de referinta EN 45012 si al Ghidului ISO/IEC 66. Aceasta acreditare constituie o reconfirmare a statutului SRAC de organism de certificare competent, credibil si de un înalt profesionalism, statut dovedit, în prealabil, prin pozitia de lider pe piata certificarilor din Romania si partener al celei mai mari asociatii internationale a organismelor de certificare – IQNet. Prin calitatea de semnatar al EA MLA (Acordul Multilateral al European Co-operation for Accreditation) a organismului de acreditare ESYD, se asigura înca o data recunoasterea si acceptarea la nivel international a certificatelor emise de SRAC. Cele trei certificate de acreditare au fost înmanate domnului Dan Grigore Stoichitoiu – Presedinte - Director general SRAC – de catre domnul Ioannis Matsas – Director general ESYD -, în cadrul evenimentului organizat cu aceasta ocazie în data de 2 iulie a.c., la Hotel Athenee Palace Hilton Bucuresti. Din partea SIEAR a participat prof. dr. ing. Al Stamatiu - Vicepresedinte.
  Un plus de credibilitate pentru certificarile SRAC. Acreditarea SRAC „face diferenta”.
  Calitatea-acces la succes: Care este semnificatia acreditarii SRAC de către ESYD ?
  Dan Grigore Stoichitoiu: Acreditarea si certificarea sunt doua activitati care confera încredere. Acreditarea confera credibilitate certificatorului pentru faptul de a fi competent sa desfasoare activitatile de certificare, iar certificarea confera credibilitate clientului, organizatiei pentru faptul de a se organiza conform unui sistem de management al calitatii care satisface cerintele standardelor specifice. Aceasta credibilitate, însa, pentru a fi validata, trebuie sa se supuna unei înlantuiri de recunoasteri reciproce. Organismele de acreditare care fac parte din organizatiile regionale de acreditare, reunite în IAF – International Accreditation Forum –, sunt semnatare ale unor acorduri de recunoastere reciproca MLA – Multilateral Recognition Arrangement –, ceea ce confera încredere si recunoastere acreditarilor acordate. Pentru a conferi un plus de încredere certificarilor SRAC, am considerat oportuna acreditarea organizatiei noastre de catre un organism semnatar MLA. Aceasta mica festivitate este tocmai încununarea acestui obiectiv si succes, de decernare a certificatelor de acreditare de catre organismul de acreditare ESYD, membru al EA - European co-operation for Accreditation si semnatar al MLA. Certificarile acordate sub sigla acestui organism de acreditare au recunoastere în toata lumea.
  C-as: Cat de dificil a fost procesul de acreditare ?
  D.G.S.: Obtinerea acestui certificat de acreditare a însemnat un efort din partea organizatiei noastre. Evaluarea în vederea emiterii certificatului de acreditare nu este simpla. Ea se face atat la sediu, cat si prin monitorizari ale unor audituri de certificare pe teren. Avand în vedere ca SRAC a obtinut acreditarea pentru trei sisteme de management, evaluarea a început înca de anul trecut si a necesitat peste 25 de audituri de monitorizare pe teren, în afara evaluarilor de la sediu. Evaluarea organismelor de certificare de catre organismele de acreditare se refera la verificarea competentei activitatii de certificare desfasurate – conformitatea cu standardele a documentelor de lucru, dar si prezenta unui personal competent, constand, în principal, dintr-un corp de auditori calificati si desemnatari pe diferite domenii de competenta, a caror activitate este constant monitorizata.
  C-as: Care sunt asteptarile SRAC-ului în relatiile cu clientii, urmare a obtinerii acestei acreditari ?
  D.G.S.: Speram ca acest efort sa se materializeze prin mentinerea si cresterea în continuare a credibilitatii SRAC-ului, ca organism de certificare a sistemelor de management, cu pastrarea pozitiei de lider al pietei romaneşti de certificare.
  C-as: Asta, în conditiile unei piete extrem de concurentiale în domeniu, a unei competitii în crestere.
  D.G.S.: Ca în orice domeniu, si în acesta, al certificarii sistemelor de management, exista competitie, exista concurenta. Din pacate, nu toate organismele de certificare respecta toate regulile concurentei. Exista si organisme de certificare ce nu sunt acreditate deloc si care duc o politica de dumping în domeniu. Clientii sunt indusi în eroare, oferindu-li-se un certificat de calitate la un pret mai mic, dar care nu are nicio recunoastere. Aceste practici regretabile afecteaza, din pacate, imaginea generala a activitatii de certificare a sistemelor de management pe piata din Romania.
  Asadar, aceasta actiune de acreditare a SRAC este „ceea ce face diferenta”, oferind un argument în plus clientilor SRAC, prezenti si potentiali, de a-l fi ales „pe cel mai bun”. De altfel, „cartea de vizita” a SRAC – „Cunoscatorii aleg liderul!” – contine un îndemn care obliga. Ambele parti. Anca Persoiu

  3. Cunoasterea este puterea
  Pe site-ul SIEAR www.siear.ro, la FORUM, poz. 2 sunt afisate din anul 2005 propuneri pentru „Teme de studiu si cercetare”. Temele pot constitui baza de plecare pentru: cercurile stiintifice studentesti de la facultatile de instalatii si inginerie electrica; proiecte de diploma; lucrari de dizertatie; articole pentru diversele manifestari tehnico-stiintifice; publicarea rezultatelor in revistele „Electricianul” si „Masurari si automatizari"; cercetari aplicative pentru intreprinderi cu profil electric; cercetari in cadrul diferitelor programe de cercetare si chiar granturi.
  Reamintim aceste teme.
  - Aplicatii ale teoriei entropice a sistemelor.
  - Automate pentru instalatii solare.
  - Minicentrala eoliana.
  - BMS intr-o vila.
  - BMS in cladiri.
  - BMS in grupuri de cladiri.
  - Cladirea inteligenta.
  - Utilizarea automatelor programabile in instalatii.
  - Controlere de camp dedicate instalatiilor.
  - Aplicatii in automatizari a controlerelor.
  - Instalatii de securitate pentru cladiri (detectare fum, flacara, miscare, gaze, control acces, efractie, supraveghere video, etc.).
  - Actuatoare (elemente de comanda, executie) comandate de la distanta.
  - Sisteme de apartament pentru economisirea energiei.
  - Filtre pentru reducerea regimului deformant la apartamente, scari de bloc etc.
  - Echipament pentru echilibrarea incarcarii fazelor.
  - Echipament cu comutatie statica pentru imbunatatirea factorului de putere.
  - Transmiterea la distanta a consumurilor de energie electrica.
  - Transmiterea la distanta a consumurilor de energie termica.
  - Actionarea si comanda robotilor pentru constructii.
  - Economia de energie intr-un bloc de locuinte in conditii de confort.
  - Economia de energie intr-o vila.
  - Supravegherea locuintelor si alarmare prin telefon mobil.
  - Supravegherea functionarii la distanta a instalatiilor din cladiri si comenzi prin Internet.
  - Gestiunea tehnica a cladirilor.
  - Sisteme wireless in locuinte.
  - Evaluarea asigurarii conditiilor de confort termic si electric în cladiri sociale si locuinte.
  - Cercetari privind evaluarea campurilor electrice si magnetice ce apar în constructii civile.
  Asteptam si alte propuneri.

  4. Din alte surse

  - Romania a inregistrat un scor de 32,1 puncte, depasind Bulgaria (locul 42) si India (locul 46), insa clasandu-se in urma Ungariei, Cehiei si Poloniei (locurile 28, 29 si 30). In topul clasamentului EIU se afla Statele Unite, cu un scor de 77,4 puncte, urmate de Japonia, cu 72,7 puncte. Pe locul trei se situeaza Coreea de Sud, cu 67,2 puncte. Ocupanta locului patru, Marea Britanie (67,1 puncte), este si cea mai bine cotata tara de pe continentul european. India, unul dintre principalii jucatori pe piata IT globala, a acumulat doar 29,1 puncte.

  - Un cercetator in nano-tehnologie de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) lucreaza cu virusii pentru a crea tranzistori, baterii, celule solare, materiale de diagnostic pentru detectarea cancerului si semiconductori pentru utilizare in dispozitivele electronice moderne mai rapide, mai bune, mai ieftine si nedaunatoare mediului.

  - Comisia Europeana si Romania vor investi pentru securitatea nucleara in Romania aproape 9 milioane de euro, prin programul Phare 2006. Guvernul a aprobat in sedinta din 4 iulie printr-un Memorandum semnarea Acordului de finantare referitor la Programul de sprijin comunitar in domeniul securitatii nucleare pentru Romania, 2006. Pentru acest program asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene este in valoare de 7,7 milioane de euro, iar restul de 1,3 milioane de euro reprezinta co-finantare din partea statului roman.

  - Mitropolia Moldovei si Bucovinei a obtinut licenta de la Consiliul National al Audiovizualului in vederea infiintarii postului de televiziune “Trinitas TV”.

  - Cele 7 noi minuni ale lumii au fost anuntate, sambata noapte, pe stadionul Da Luz al echipei Benfica Lisabona, din Portugalia, in fata a 50.000 de spectatori, in cadrul unei ceremonii impresionante prezentate de actorii Hillary Swank si Ben Kingsley. Clasamentul a fost alcatuit in urma unui sondaj mondial la care toti locuitorii planetei au fost chemati sa-si spuna parerea, prin telefon sau Internet. Au fost 77 de propuneri, insa au ramas 21 de finaliste, alese de un comitet de experti. Astfel, cele sapte miracole arhitectonice ale lumii antice, din care au ramas in picioare doar Piramidele din Egipt, si-au trait ultimele clipe de glorie, pentru ca 7 noi minuni ale lumii moderne le-au luat locul. Marele Zid Chinezesc se afla in fruntea listei, urmat de alte renumite monumente culturale din diferite parti ale globului.
  Locul 1: Marele Zid Chinezesc
  Locul 2: Orasul Petra Ruinele roz ale orasului antic din desertul Iordaniei.
  Locul 3: Statuia Mantuitorului Emblema metropolei braziliene Rio de Janeiro.
  Locul 4: Machu Picchu Citadela incasilor, ridicata in Muntii Anzi din Peru.
  Locul 5: Chichen Itza Celebrul oras al mayasilor, situat pe actualul teritoriu al Mexicului.
  Locul 6: Colosseumul din Roma Constructie simbolica pentru Imperiul Roman.
  Locul 7: Mausoleul Taj Mahal Unul din cele mai cunoscute monumente din India.

  Index | Despre noi | Noutăţi | Instruire | Publicaţii | Bibliotecă | Forum | Download | Organigramă | Membri SIEAR | Listă Verificatori Proiecte şi Experţi Tehnici | Contact

  © 2006 Societatea de Instalaţii Electrice şi Automatizări

 
Utile
Buletine SIEAR
Ultimele stiri